Gündem Rektörlüğün "Görevden çıkarma" talebine YÖK'ten ret geldi

Rektörlüğün "Görevden çıkarma" talebine YÖK'ten ret geldi

22.08.2014 - 16:13 | Son Güncellenme:

"Neden bahçeye çıktın" soruşturmasında iki araştırma görevlisine iyi haber. YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu), Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nün iki öğrenci grubunun gerilimini okul bahçesinde izleyen araştırma görevlileri Tolga Şirin ve Eren Paydaş hakkında "kamu görevinden çıkarılma" cezası verilmesi talebini reddetti. Araştırma görevlileri hakkında gerçeğe aykırı ifadeler veren iki öğrenci ve bir güvenlik görevlisi hakkında ise "iftira" suçundan soruşturma başlatıldı

Rektörlüğün Görevden çıkarma talebine YÖKten ret geldi

YÖK Yüksek Disiplin Kurulu'nun 20 üyesinin oybirliği ile verdiği kararda Rektörlüğün "olaylar yatıştıktan sonra öğrenci gruplarından biriyle görüşerek teşvik ve tahrik ettikleri" iddiasını kanıtlayan herhangi bir delil bulunmadığı belirtildi. Karardan sonra araştırma görevlileri hakkında gerçeğe aykırı ifadeler veren iki öğrenci ve bir güvenlik görevlisi hakkında "iftira" suçundan soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Neden bahçeye çıktınız?
Soruşturma dosyasındaki kamera kayıtlarına göre, Gezi olaylarının ilk günü olan 31 Mayıs'ta, öğrenci grupları karşılyıklı olarak toplanınca Çevik Kuvvet iki grubun arasına dizildi. Hukuk Fakültesi araştırma görevlileri Şirin ve Paydaş, arkadaşları Hülya Dinçer ve Oğuz Dorken ile birlikte bahçeye inip çevik kuvvetin hemen yanında, iki öğrenci grubuyla aralarında metrelerce mesafe olacak şekilde olayları izlediler. Araştırma görevlileri 10 dakika bahçede kalıp çıktı, bu sırada Tolga Şirin de cep telefonuyla 20 saniyelik video kaydı aldı.

Bu olaydan sonra bazı öğrencilerin 5 araştırma görevlisi hakkında "Taş, sopa, şişe ve kemerle saldırdılar" iddiasıyla şikayetçi olmaları üzerine soruşturma açıldı. Soruşturma açılan 5 araştırma görevlisi arasında o gün okulda bulunmayan, ancak diğer araştırma görevlileri ile birlikte Eğitim-Sen üyesi olan Ceren Akçabay da yer aldı. Soruşturma sürecinde bir özel güvenlik görevlisi, araştırma görevlilerinin öğrencilere saldıran grupta yer aldığını ileri sürdü. Aynı güvenlikçi savcılıktaki ifadesinde önceki beyanını tabel etmeyerek "Bu ifadelerin ön incelemeci tarafından yazıldığını" ileri sürdü.

Rektörlük: "Olaydan sonra öğrencilerle görüştüler, ihraç edilsinler"
Rektörlük ise YÖK’e sevkettiği dosyada üç araştırma görevlisi hakkında cezaya gerek olmadığını ancak Şirin ve Paydaş hakkında "Yükseköğretim kurumlarının çalışmalarını sekteye uğratacak nitelikte bir disiplin suçuna üniversite öğrencilerini veya mensuplarını teşvik veya tahrik ettikleri" iddiasıyla "kamu görevinden çıkarılma cezası" istedi. Rektörlük, şikayetçi öğrencilerin iddia ettiği şekilde araştırma görevlilerinin öğrencilere saldırdığı iddiasına değinmediği soruşturma raporunda ceza istemine gerekçe olarak "olaylar yatıştıktan sonra öğrencilerle görüşmek ve olayları cep telefonuyla kaydetmek" eylemlerini gösterdi.

20 üyeden oybirliğiyle ret kararı
YÖK Yüksek Disiplin Kurulu, 19 Haziran'da aldığı kararda isnat edilen fiilin bütün somut delilleri ile birlikte şüpheye mahal vermeyecek nitelikte ortaya konması gerektiği, buna göre soruşturma konusu olaya bakıldığında karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanılan olaylar sonrasında orada bulunan ve olayları gözlemleyen Paydaş ve Şirin'in disiplin fiilini işlediklerini kanıtlayan herhangi bir delilin bulunmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

İftira soruşturması
YÖK Disiplin Kurulu kararının ardından bu defa araştırma görevlilerinin "öğrencilere taş, sopa, şişe ve kemerle saldırdığını" iddia eden iki öğrenci ve bir özel güvenlik görevlisi hakkında iftira suçundan soruşturma açıldı.