Gündem Ricciardone: Kalbimiz pilotların aileleriyle

Ricciardone: Kalbimiz pilotların aileleriyle

05.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin bağımsızlığının 236. yıldönümü nedeniyle Ankara’da verilen resepsiyonda Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir ve vicdan özgürlüğüyle ilgili sözlerine vurguda bulunuldu

Ricciardone: Kalbimiz pilotların aileleriyle

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin evsahipliğinde dün akşam düzenlenen resepsiyona, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çeşitli partilerden milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Tören cuma günü
Berat Kandili nedeniyle siyasetçilerin resepsiyona ilgisi geçmiş yıllara göre zayıf oldu.
Resepsiyonda soruları yanıtlayan Yılmaz, şehit pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy için 6 Temmuz cuma günü Malatya’da tören düzenleneceğini açıkladı.
Yılmaz, uçağın füzeyle mi yoksa uçaksavarla mı vurulduğunun sorulması üzerine, “Şu ana kadar Genelkurmay Başkanlığı veya resmi makamlarımız tarafından halkımıza hangi bilgi verildiyse en doğru, en gerçek bilgidir” dedi.
Pilotların cenazelerinin uçağın enkazında bulunduğunu bildiren Yılmaz, “Pilotların naaşına ulaşıldı. Cuma günü Malatya’da tören yapılacak. Enkaz çıkarılıyor. Orada mümkün olduğunca tek bir parça dahi bırakmak istemiyoruz” dedi.

Dayanışma vurgusu
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, “Kalplerimiz pilotların aileleriyle” ifadesini kullandı. Ricciardone, uçağın nerede düşürüldüğüne ilişkin farklı açıklamaların yapıldığının hatırlatılması üzerine, “Önemli olan ikaz edilmeden düşürülmesidir.
Bu, kabul edilemez. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Diğer detaylar bizim için önemli değil” diye konuştu. Ricciardone, Türk Hükümeti’nin olayın çözüme kavuşturulması için büyük bir çaba sarf etiğini sözlerine ekledi.
Ricciardone, resepsiyonun açılışında yaptığı konuşmada da, “Bu akşam dostluğumuzu, özgürlüğümüzü ve ittifakımızı kutladığımız için mutluyuz. Ancak maalesef pilotlardan gelen acı haber hepimizi derinden sarstı. Özgürlük için sürekli en yüce fedakarlığı yapan kahraman askerlerimizi bir kez daha hatırlıyoruz” dedi.

Özgürlüğün bedeli
Resepsiyonda konuşma yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, şehit askerlere ilişkin “Onlar bu ülkenin özgürlüklerinin korunması için hayatlarını verdiler. Özgür yaşamanın bir bedeli olduğunu bize gösterdiler” ifadelerini kullandı.