Gündem Rumen, Akdeniz anemisi hastası abisi için doğuyor

Rumen, Akdeniz anemisi hastası abisi için doğuyor

26.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz anemisi hastalığıyla doğan Bulgar Atanas, İstanbul’da genetik yapısı seçilerek doğacak kardeşi sayesinde tedavi edilmek için gün sayıyor

Rumen, Akdeniz anemisi  hastası abisi için doğuyor

Bulgaristanlı Angelov ailesi, Akdeniz anemisi olan 2 yaşındaki oğulları Atanas için kurtarıcı kardeş umudunu İstanbul’da yakaladı. PGT yöntemiyle embriyonun genetik yapısı incelenerek yapılan uygulama sonucu hamile kalan anne Angelov, oğlu Atanas’ın kurtarıcı kardeşi Rumen’i doğurmak için gün sayıyor
Son yıllarda tüp bebek tedavisi sürecinde embriyoları anne rahmine yerleştirmeden genetik inceleme işlemi (Preimplantasyon Genetik Tanı - PGT) giderek daha sık yapılıyor. Bu yöntemin getirdiği bir diğer gelişme ise hastalıklı doğmuş ilk çocuğa hem sağlam hem de yüzde 100 doku uyumu bulunan bir kardeş olabilecek embriyonun seçilebilmesi. Angelov ailesi de Akdeniz anemisi olan 2 yaşındaki oğulları Atanas için umudu İstanbul’da PGT yöntemiyle yakaladı.
Doğacağı günü iple çekiyor
Bulgaristan’dan İstanbul’a gelen Angelov çifti, Bahçeci Sağlık Merkezi’nde uygulanan yöntemle bir bebek sahibi olmaya hazırlanıyorlar. Rumen adını verecekleri çocuklarına kavuşacakları günü iple çeken anne Antoaneta Bojidarova Angelov, kendisinin ve eşinin Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduklarından habersiz olduklarını belirterek, “6 aylık gebe iken taşıyıcı olduğumu öğrendim. Eşim de taşıyıcı olduğu için, hasta çocuk sahibi olma oranımız yüzde 25 idi ve maalesef çocuğumuz doğduktan 5 ay sonra hasta olduğunu öğrendik. İnternette araştırmalar yaptık. Bu konuda ünlü bir profesör ile görüştük. Donör bankası ile temasa geçmemizi söyledi. Ama biz araştırmalarımız sonucu burada tüp bebek uygulamasıyla kurtarıcı kardeş yapmayı tercih ettik. Şu an tamamen umut doluyuz. Doğacak olan çocuğumuz da ağabeyinin kurtarıcısı olacağı için çok mutlu bir çocuk olacak. Ailelere tavsiyemiz gebelik oluşmadan önce mutlaka test yapmalarını öneriyoruz” dedi.
‘Doku uyumu şart’
Tüp bebek naklini gerçekleştiren Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi Op. Dr. Güvenç Karlıkaya da, bu umut dolu macerasının başlangıcından beri çiftin yanında olduğunu ifade ederek, “Bu tür kurtarıcı bebeklerde doku ( HLA) uyumu şart. Bu anneye ikinci denemede HLA uyumlu ve hastalık taşımayan tek bir embriyo ile nakil yaptık ve başarılı olduk. Bu tür tüp bebek nakilleri Talasemi dışında kas hastalıkları, lösemi, kanser hastalıkları gibi birçok hastalıkta da kullanılıyor. Tüp bebek tedavisi günümüzde ister infertilite ister gen hastalıklarının tedavisinde olsun artık çok büyük bir önem kazandı” dedi.