Gündem Rus gazeteciler serbest bırakıldı

Rus gazeteciler serbest bırakıldı

08.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

BAYKAR Savunma Şirketi’nin İHA ve SİHA’larının deneme uçuşlarını izinsiz şekilde çektikleri iddiasıyla gözaltına alınan Rus gazeteciler Aleksey Petrushko, kameraman İvan Maliyshkin ve tercümanları A.Ç.K. savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Rus gazeteciler serbest bırakıldı

BAYKAR Savunma Şirketi’nin İHA ve SİHA’larının deneme uçuşlarını izinsiz şekilde çektikleri iddiasıyla gözaltına alınan Rus gazeteciler Aleksey Petrushko, kameraman İvan Maliyshkin ve beraberlerindeki bir tercüman savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. İstanbul’da Rus NTV televizyonunda yayınlanan Tsentralnoye Televideniye programının metin yazarı Aleksey Petrushko, kameraman Ivan Maliyshkin ve ikiliye tercümanlık yapan Azerbaycan uyruklu Türk vatandaşı A.Ç.K. geçtiğimiz perşembe günü İHA ve SİHA’ları üreten BAYKAR’ın ARGE merkezinin bulunduğu bina çevresinde izinsiz çekim yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince “askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alınan üç şüpheli, dört gün gözaltında tutulduktan sonra dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından ifadeleri alınan üç şüpheli savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. İkilinin çalıştığı Rus NTV kanalı yetkilisinin ise yaptığı açıklamada ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade ederek, “Biz onları yılbaşı kutlamaları çekimleri için Türkiye’ye göndermiştik” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Akreditasyon vurgusu

Konuya ilişkin olarak İletişim Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Perşembe günü askeri bir tesisi izinsiz olarak görüntülemek isterken gözaltına alınan iki Rus vatandaşı bugün serbest bırakılmıştır. Rus muhataplarımızın son günlerde gösterdikleri iş birliğini takdirle karşılıyor; ülkemize gelecek yabancı basın mensuplarının resmi vize ve akreditasyon kuralları ile kanunlarımıza uymalarının önemini yeniden hatırlatıyoruz. Basın meşruhatlı vize ve geçici akreditasyon süreçleri hakkında bilgilere, İletişim Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden ulaşılabilmektedir.”