Gündem Rusya ile yeni bir sayfa

Rusya ile yeni bir sayfa

30.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan ile Putin uçak krizinin ardından dün gerçekleştirdikleri ilk telefon görüşmesinde ilişkileri yeniden canlandırma ve yüz yüze görüşme kararı aldı. İlk görüşme eylülde Çin’de yapılacak. Ancak ondan önce bir görüşme planlaması yapıldığı öğrenildi

Rusya ile yeni bir sayfa

Türkiye’nin 7 ay önce Rusya uçağını düşürmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilk temas dün telefonla gerçekleşti. Putin’in araması sonrası yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiği ve iki liderin ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması kararı aldıkları belirtildi. Erdoğan ile Putin’in Eylül’de Çin’de yapılacak G-20 zirvesinde yüz yüze görüşme kararı aldıkları ancak G-20 öncesinde de bir görüşmenin planlamasının yapıldığı öğrenildi.

İstanbul taziyesi

Erdoğan’ın Rusya Milli Günü ve uçak düşürme ile ilgili olarak “üzgün” olduğunu bildiren ayrı ayrı iki mektup yazmasının ardından Putin ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla açtığı teşekkür telefonu iki ülke arasında ikili ilişkilerin tekrar başlamasını sağladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Putin, dün saat 12.00’de Erdoğan’ı arayarak yaklaşımından ötürü teşekkür etti ve İstanbul’daki menfur terör saldırısını kınadı. Putin, Erdoğan’ın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletti. Edinilen bilgiye göre Erdoğan ile Putin’in görüşmesi, “çok olumlu” geçti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir” denildi.

Yüz yüze görüşecekler

Açıklamada, “İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır” ifadesi kullanıldı. Çok olumlu bir havada geçen görüşmede, iki liderin eylülde Çin’de yapılacak G-20 Zirvesi’nde görüşmek konusunda anlaştıkları ancak daha erken bir tarihte yüz yüze görüşme yapmalarının da planlandığı ifade edildi.

Putin’in görüşmede, “Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil. Yeni bir sayfa açalım. Tekrar görüşmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Terörle mücadele konusunda önceki gece verdiğiniz mesajlara tamamen katılıyorum. Bölgenin iki büyük ülkesi olarak Rusya ve Türkiye’nin yapacağı işler var” dediği öğrenildi.

Erdoğan’ın da, “İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız. Rusya’yla işbirliğimizi daha da geliştireceğiz. Halklarımızın talebine kulak vermenizi önemli buluyorum” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Mektupla yumuşadı

Erdoğan ile Putin son olarak uçak düşürülmeden önce Kasım ayında Antalya’da yapılan G20 zirvesinde bir araya gelmişti. 8 gün sonra uçak düşürülmesinin ardından Erdoğan, Putin’i telefonla aramış, ancak dönüş olmamıştı. Ayrıca Fransa’da yapılan İklim Zirvesi’nde de Putin görüşme taleplerini kabul etmemişti. Böylece 7 ay sonra iki lider tekrar temas kurmuş oldu.
Erdoğan son mektubunda geçtiğimiz kasım ayında bir Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu ifade etmişti. Erdoğan, mektupta, ‘Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum’ ifadesine yer vermişti.

Kremlin: Türkiye yasakları kalkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesi ile ilgili Kremlin’den yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Putin’in ‘İstanbul’da meydana gelen ve birçok kişinin ölümüne sebep olan terör saldırıları sebebiyle’ başsağlığı dilediği belirtildi.

Konuşmada, her iki tarafın da terör tehdidi ile mücadelede uluslararası işbirliğinin aktif hale gelmesi gerektiğinin altını çizilirken, Erdoğan’dan gelen mektubun ikili ilişkileri tekrar geliştirmek için fırsat yarattığı ifade edildi.
Bu görüşme çerçevesinde Rus pilotun ölümüne sebep olmakla suçlanan Türk vatandaşı hakkındaki soruşturmanın objektif şekilde yönetilmesinin ümit edildiği de belirtildi.

Telefon görüşmesinde, ekonomik ilişkilerin normalleştirileceği de ifade edildi. Putin, yetkili birimlerine ticari, ekonomik ve diğer alanlardaki ikili ilişkileri yeniden başlatılması için talimat vereceğini bildirdi. Bu Rus turistlerin Türkiye’yi ziyaret etmelerine getirilen kısıtlamanın kaldırılması anlamına geliyor. Aynı zamanda Türk hükümetinin Rus turistlerin Türkiye topraklarındaki güvenliklerini sağlaması bekleniyor. Kremlin, liderlerin yakın zaman içinde özel görüşme düzenlenmek içinde anlaştıklarını belirtti. l DIŞ HABERLER SERVİSİ