Gündem Sabiha Gökçen'in 2.pisti açılıyor! Bakan Uraloğlu: Yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz

Sabiha Gökçen'in 2.pisti açılıyor! Bakan Uraloğlu: Yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz

24.12.2023 - 19:20 | Son Güncellenme:

Sabiha Gökçen Havalimanı 2.pisti açılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ikinci pistle ilgili CNN TÜRK'te açıklamalarda bulunndu. Bakan Uraloğlu, "Ülkemize havayollarında yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz." dedi.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; Öncelikle iki gündür Irak'ın kuzeyinde şehit olan askerlerimize rahmet diliyorum. Bütün ailelerine başsağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

2016 yılından bugüne kadar devam eden çalışmaların sonucu gelindi. Ülkemize havayollarında yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz. Ülkemizdeki kapasiteyi artırmış olacağız. Bu havalimanı için konuşursak iki katına çıkarmış olacağız. Burada yeni bir piste ihtiyacımız vardı. Biz ikinci pisti planladık. Bunun sivil havacılık kriterlerine göre olması gereken şartlar var. Önce tünelin yapılması gerekiyordu. Karayolu tünelini yapmasaydık biz bu pisti uzatamayacaktık. Biz önce tüneli yaptık sonrasında dolguları yaparak pisti inşa ettik. Altta karayolu devam ederken üstte de havayollarında uçaklarımız kalkmaya devam edecek.

Sabiha Gökçenin 2.pisti açılıyor Bakan Uraloğlu: Yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz

Biz öncelikle hesap kitap yapıyoruz. Ülkedeki seyahat öngörülerini hesap edip ihtiyacın ne olduğuna karar veriyoruz. Burada da ihtiyaç 40 milyonluk bir kapasite var biz 37 milyona gelmiş olacağız. İkinci pisti yaptık. Günde 700 olan uçak sayısı artamıyordu. O kapasite yok burada onu rahatlattık. Terminal kapasitesinde birkaç milyon daha bizim orada toleransımız var. Yeni terminal planladık. Önümüzdeki sene inşatına başlayıp o terminali hizmete açacağız.

Haberin Devamı

Şu anda İstanbul Havalimanı'ndaki kapasitemiz tam bittiğinde 200 milyon yolcu olacak. Bu seneyi muhtemelen 80 milyonla tamamlayacağız. Çok hızlı gelişiyor orası. 2023 yılında Türkiye'deki toplam seyahat 216 milyon olarak gerçekleşecek. Biz geç kalmamış olmak için bu yatırımları planladık. İstanbul havalimanı 200 milyonlara çıkacak burası 80 milyonlara çıkacak.

İnsanların seyahat etme imkanları gelişti. Bu talep oluşmuş oldu. Türkiye'de bir tavan fiyat uygulaması var biliyorsunuz. Onu da vatandaşımızın uçağa binebilecek seviyede Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tutuyoruz. 57 tane havalimanı var hedef 61. Trabzon'da bir yenilememiz olacak. Şöyle de bakacak olursanız ülkemizin her tarafına havalimanı dağılımı var.

Sabiha Gökçenin 2.pisti açılıyor Bakan Uraloğlu: Yeni bir kapasite daha oluşturmuş oluyoruz

İSTANBUL'UN METRO HEDEFİ

Artık yüzey bizim ulaşımımıza yeterli değil. Bize ilave alanlar lazım. Yüzeyde yeterince yollar var. O zaman yeraltına giriyoruz ve metrolar inşa ediyoruz. Türkiye'nin 14 ilinde planladığımız metrolar var. İstanbul'a bakacak olursak, İstanbul'da 127,5 km metro var. 184 km'lik bir metro hattını İstanbul'un hizmetine sunacağız.