02.04.2015 - 12:10 | Son Güncellenme:
Son yıllarda Türkiye’de vatandaşların başta devlet kurumları ile olan işlemlerinde genel olarak gereksinim duydukları belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Günümüzde sabık kaydı belgesi vatandaşların Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına yaptıkları başvurular ile alınabiliyor. Tüm Türkiye genelinde vatandaşların Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına sadece bir gün içerisinde 45 binden fazla sabıka kaydı sorgulama başvurusunda bulunulmasının yarattığı yoğunluk kurum içerisinde işleyişin yavaşlamasına ve aynı zamanda da vatandaşların işlemlerini çok daha zor bir şekilde yapabilmesine yol açıyor.
Günümüz modern çağında gelişen internet teknolojisi Adalet Bakanlığı tarafından bu soruna yönelik olarak aktif bir şekilde kullanılıyor. Böylelikle vatandaşlar artık Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına gitmek zorunda kalmadan sanal ortam üzerinden sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgelerini alabiliyor. Bu sorgulama işlemi ile sanal ortamdan alınan sabıka kaydı belgesinin yasal geçerliliği bulunduğundan her türlü resmi kurumlar ile yapılan işlemlerde kullanılabiliyor. Sanal ortamda sabıka kaydı belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alabilmek mümkündür.
2008 yılında Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından sanal ortam üzerinde bulunan tüm devlet kurumu online hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getirebilmek amacı ile geliştirilen e-Devlet sistemi üzerinde bulunan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından sabıka kaydı belgesi alınabiliyor. Ancak sabıka kaydı sorgulama işlemi için, diğer e-Devlet üzerindeki online işlemler için olduğu gibi ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapılması gerekiyor.
E-Devlet sisteminin ana sayfasında bulunan e-hizmetler kategorisindeki Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranında verilen uyarıların dikkatlice okunması ve onay verildikten sonra ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘ belgenin neden verileceği’ bilgilerini girerek sabıka kaydı sorgulama yapılabiliyor. Bu sorgulama ile sabıka kaydı belgesi kolay bir şekilde dijital dünyanın sunduğu fırsatlar ila alınabiliyor. Dijital dünyada vatandaşların işlemlerini çok daha pratik bir şekilde yapabilmesine yardımcı olan en aktif devlet kurumlarının başında Yargıtay yer alıyor.
Dijital platform üzerinde yer alan Yargıtay internet sayfasında bulunan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemleri son derece pratik bir şekilde yapılabiliyor. İnternette yer alan bu Yargıtay sorgulama ekranından kolay bir şekilde Yargıtay dosya sorgulama işlemi için ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ alanlarını eksiksiz ve doğru bir şekilde girmek gerekiyor. Böylelikle internet kolaylığı sayesinde pratik bir şekilde Yargıtay dosya sorgulama işlemleri yapılabiliyor.
Vatandaşların en sık şekilde karıştırdıkları kurumların başında Genel Bilgi Tarama birimi bulunuyor. Vatandaşlar sabıka kaydı belgesi ve Genel Bilgi Tarama birimi arasında sürekli karışıklığa neden olabiliyor. Genel Bilgi Tarama birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren yasal bir vatandaş bilgi birimidir. Jandarma, Sahil Güvenlik, Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Teşkilatı tarafından ortaklaşa kullanılmakta olan bir birimdir. GBT sorgulama işlemi ile birlikte artık vatandaşların tüm bilgilerine yasal geçerlilik statüsünde oluşuyor.