Gündem Sabıka ve GBT sorgulama işlemleri-yargıtay dosya durumu öğrenme

Sabıka ve GBT sorgulama işlemleri-yargıtay dosya durumu öğrenme

03.04.2015 - 13:58 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemlerini online olarak yapabilmek büyük kolaylıklar sağlamıştır. Siz de GBT sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi online olarak yapmak ve GBT sabıka kaydı sorgulama hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Sabıka ve GBT sorgulama işlemleri-yargıtay dosya durumu öğrenme

Modern teknoloji yaşamın her alanında kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Özellikle de insanların yaşamlarında pek çok alandaki işlemlerini daha rahat ve daha hızlı yapabilmesine imkan veren gelişen internet teknolojisi fırsatları şimdilerde devlet kurumlarının online hizmetleri ile vatandaşlara önemli kolaylıklar sağlıyor. Günümüzde Türkiye’de devlet kurumlarının yoğun olarak kullandıkları gelişen internet teknolojisi ile vatandaşlar resmi işlemlerini daha hızlı ve daha kolayca yapabilme fırsatını yakalıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Türkiye’de başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm devlet kurumları ve özel kuruluşlar tarafından resmi işlemlerde sıklıkla talep edilen belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Bu durum Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına vatandaşlar tarafından yoğun şekilde sabıka kaydı sorgulama talebinde bulunulmasına yol açıyor. Günümüz Türkiye’sinde sadece bir gün içerisinde Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına vatandaşlar tarafından yapılan sabıka kaydı sorgulama talebi başvurusu 45 bin gibi devasa bir rakamı aşıyor.

Bu durumun Adalet Bakanlığı’nın kurumlarında yaratmış olduğu yoğunluk ve işleyiş ağırlığı nedeni ile bakanlık gelişen internet teknolojisini sabıka kaydı belgesi alımlarında da vatandaşlara sunuyor. Böylelikle vatandaşlar artık sabıka kaydı belgesi alımlarını dijital dünya kolaylığı ile yapabiliyor. Dijital platformda Adalet Bakanlığı’nın bu sabıka kaydı belgesi sorgulama hizmetinden yararlanabilmek için vatandaşların e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

2008 yılında Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen ve sanal platformdaki tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir çatı altında toplaması amacı ile hizmete açılan e-Devlet sisteminde Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranı kullanılarak sabıka kaydı belgesi online olarak alınabiliyor. E-Devlet sistemi giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmalısınız.

E-Devlet sisteminin ana sayfasındaki e-hizmetler kategori sayfasından Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranına ulaşarak, sabıka kaydı belgenizi alabilirsiniz. Bu ekranda sabıka kaydı sorgulama işlemi için verilen uyarıların dikkatlice okunduktan sonra onay verilmesi ardından ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bilgilerinin eksiksiz ve doğru olarak girilmesi gerekiyor. Böylelikle sabıka kaydı belgesi online olarak alınabiliyor. Üstelik resmi işlemlerde kullanılabilecek yasal geçerliliği olacak şekilde bu belge alınabiliyor.

Haberin Devamı

Dijital ortamda yapılan sabıka kaydı belgesi ile sürekli olarak vatandaşların karıştırdıkları Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor. Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan GBT birimi anayasadan aldığı hakla tüm vatandaşlar hakkında resmi bilgiler topladığından yapılan GBT sorgulama sonucunda alınan bilgilerin yasal geçerliliği bulunuyor. GBT sorgulama işlemleri ise bu kurumlar tarafından her türlü durumda yapılabiliyor.

Sanal platformda bulunan Yargıtay internet sayfası online sorgulama ekranından kolayca Yargıtay dosya sorgulama işlemi ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri yapılabiliyor. Online Yargıtay dosya sorgulama sayesinde pratik bir şekilde Yargıtay dosya bilgisine ulaşılabiliyor.