Gündem ‘Saçma’ladılar

‘Saçma’ladılar

19.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Finlandiyalı görevliler tarafından bacağına bir künye takılarak kayıt altına alınan balık kartalı 3660 kilometre yol kat ederek geldiği Burdur’da av tüfeğiyle vuruldu

‘Saçma’ladılar

Finlandiya’da kayıt altına alınarak halkalandığı belirlenen balık kartalı, Burdur’un Bucak ilçesinde tüfekle vuruldu. Burdur’daki Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kartal, tedaviye alındı.
Balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türü olan balık kartalı, Bucak’ta bir vatandaş tarafından yaralı halde bulundu. Kartal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne, buradan da balık kartalı buradan da tedavi için Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Kartalla ilgili açıklama yapan Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Avrupa’da üreyen hayvanın göç sırasında Türkiye’ye de uğradığını söyledi. Kartal merkeze getirildiğinde sağ kanadında ciddi yaralar olduğunu aktaran Sarıca, hayvana 2-3 haftalık tedavi ve rehabilitasyon uygulayacaklarını ve uçuşlarını takip ederek doğaya bırakacaklarını belirtti.
Balık kartalının doğaya hiçbir zararı olmadığını kaydeden Sarıca “Ama maalesef avcılar tarafından vurulmuş. Son yıllarda Avrupa’da yaşam alanları ve daha fazla üremesi ile ilgili yuvalar yapıldı. Yapılan çalışmalar sonrasında popülasyonun arttığı da gözlemleniyor.
‘Besin zinciri bozulur ’
Bu kuş, popülasyonu kontrol altına alınıp da çoğaltılmaları aşamasında Finlandiya Helsinki’de halkalanmış bir kuş. Onca yolu kat ederek, belki de defalarca göçe katılmış bir kuş ama ne hikmetse Türkiye’de avcılar tarafından vurulmuş bir kuş” diye konuştu. Sarıca, “En azından eti yenmeyecek hayvanları vurmayın. Bu yaban hayvanları doğanın bir parçası ve her bir yaban hayvanının doğada mutlaka bir işlevi var. Siz o yaban hayvanını vurduğunuzda mutlaka zincirin parçasını koparmış oluyorsunuz ve doğanın işleyişi bozulmuş oluyor ve doğada bazı şeyler aksamaya başlıyor” ifadelerini kullandı.