GündemSağlık Bakanlığı: Yoğun bakımda 4 yataktan 1’i boş

Sağlık Bakanlığı: Yoğun bakımda 4 yataktan 1’i boş

23.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılında sadece 869 olan yoğun bakım yatak sayısı, 17 yılın sonunda 37 bini geçti. 16 bin yoğun bakım yatağı sayısı ile devlet hastaneleri ilk sırada yer alırken, özel hastanelerde 15 bin 707, üniversite hastanelerinde ise 5 bin 961 yoğun bakım yatağı mevcut. Ayrıca devlet hastanelerinde bu yıl 300 yeni yoğun bakım yatağı yapılması planlanırken, Bakanlık devlet hastanelerinde 2017 yılında yüzde 73.8, 2018 yılnda ise yüzde 74.2 oranında doluluk olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı: Yoğun bakımda 4 yataktan 1’i boş

Zaman zaman bazı illerde ya da hastanelerde yoğunluğun arttığını ve diğer hastanelere nakillerin yapıldığını vurgulayan Bakanlık, yoğun bakımda yer olmamasının imkansız olduğunu belirtti. Hasta yakınları ise, yoğun bakımda yatak bulmakta zorluk çektiklerini belirtiyor.

Haberin Devamı

Kış ayında artış

Konuyla ilgili ulaştığımız Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ise şu önerilerde bulundu:
“Yoğun bakım yatak sayıları ülke genelinde yeterli sayıda görünmesine karşın, kış aylarında görece yetersizlik karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde ve ülkemizde yaşlı popülasyonu ve kanser tanısı alan hastalar giderek artıyor. Yaşlıların ve kanser hastalarının bağışıklık sistemlerinin zayıflamış olduğu düşünüldüğünde kış aylarında en ufak bir grip bu hastaların organ fonksiyonlarında gerilemeye yol açar ve hastaların yoğun bakım ihtiyacını doğurur. Öte yandan, dünya genelinde de kronik hastalıklarda bir artış var. Bu grup içinde KOAH tanısı olan hastalar kış aylarında atak geçirmekte ve acil servislere yoğun bakım gerektiren bir durumda başvurabilmekte.

Haberin Devamı

İyi denetlenmeli

“Ayrıca ülkemizde yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılması da şart. Şu anda yoğun bakımlarda yatan hastaların yaklaşık yüzde 25 civarındaki bölümü yatmaması gereken hastalar tarafından dolduruluyor.

“Hastanelerde ‘ara bakım üniteleri’nin kurulmasına da gereksinim var. Ayrıca yoğun bakım ünitelerinin çoğunluğunun açık ara devlette olması bu yatak problemini biraz daha azaltabilir. Daha iyi denetleme mekanizmaları kurulabilir.”