Gündem Sağlıkta ‘fişlemeye’ mahkemeden iptal

Sağlıkta ‘fişlemeye’ mahkemeden iptal

16.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Mahkeme, bakanlığa hastaların hastanelere vermek zorunda oldukları kişisel ve hizmet bilgilerini toplama ve paylaşma yetkisi tanıyan düzenlemeyi ve yabancı uzman atamalarını Anayasa’ya aykırı buldu

Sağlıkta ‘fişlemeye’ mahkemeden iptal

Anayasa Mahkemesi, 700 bin sağlık çalışanını yakından ilgilendiren kanun hükmünde kararnamenin iptali istemiyle açılan davada, Sağlık Bakanlığı’nın fişleme yaptığı iddialarına yol açan, bakanlığa hastaların hastanelere vermek zorunda oldukları kişisel ve hizmet bilgilerini toplama, işleme ve paylaşma yetkisi tanıyan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Özel hayat ve kişisel veri
KHK’nın kritik 7 maddesini iptal eden Yüksek Mahkeme, fişleme iddialarına yol açan maddeyi iptal kararına Anayasa’nın özel hayat ve kişisel verilerin gizliliği ilkelerine dayandırarak verdi. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararları şöyle:
- Sağlık Bakanlığı’nın özel ya da kamu kuruluşlarında çalışan sağlık personeline, çalıştıkları ilde ikamet etme mecburiyeti getirme yetkisi, anayasanın yerleşme özgürlüğüne aykırı bulunarak iptal edildi.
- Doktorların meslekten men edilmesi yetkisini tabip odalarından alarak Bakanlık bünyesinde kurulan Sağlık Meslekleri Kurulu’na veren düzenleme, Anayasa’ya aykırı bulundu. Doktorlara mesleki yaptırımla yetkilendirilen Sağlık Meslekleri Kurulu başlıklı maddenin 23/7 fıkrasındaki, c ve ç bentlerindeki geçici ve sürekli menle ilgili maddeler de Anayasa’ya aykırı görüldü.
- Denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişilerin, gizli dahi olsa bütün belge, defter ve bilgileri talep edildiği takdirde ibraz etmeleri zorunluluğu getiren düzenlemenin “gerçek” ve “gizli dahi olsa” ibareleri Anayasa’ya aykırı görülerek iptal edildi.
- Anayasa Mahkemesi, yurtdışından mezun olanların, Sağlık Uzmanı ve Sağlık Denetçisi kadrolarına atanabilmelerine olanak sağlayan düzenlemeyi de iptal etti.
- Bakanlığın veri toplama, işleme ve paylaşma yetkisi de mahkemeden döndü.