Gündem ‘Şahin’in emriyle ateş ettiler’

‘Şahin’in emriyle ateş ettiler’

23.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz’da general Semih Terzi’yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesiyle ilgili Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) tarafından hazırlanan idari tahkikat raporunda, sanık tim personelinin, sanık Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin’in emriyle Halisdemir’e ateş ettiği öne sürüldü.

‘Şahin’in emriyle ateş ettiler’

Raporda Şahin’in bölgeden sıyrılmaya çalışan Halisdemir’e 12 kez, intikal düzenine göre Başçavuş İsmail Çınar veya Astsubay Ali Solmaz’ın bir kez, Terzi’nin geri bölgesinde bulunan gruptan Başçavuş Hasan Aksoy olabileceği değerlendirilen bir kişinin üç el, son olarak Üstteğmen Mihrali Atmaca’nın iki el ateş ettiği kaydedildi.
‘Tereddütsüz’
Raporun sonuç ve kanaat bölümünde “Darbeci Terzi ile Oğulbey kışlasına gelen timin, olayın başlangıcından itibaren kendilerine darbe hakkında herhangi bir bilgi verilmeyen acil bir görev maksadıyla Ankara’ya intikal ettirildikleri, basın-yayın organlarından, oluşan olağanüstü durum neticesinde, birliği veya buna benzer tesisleri emniyete almak maksadıyla birliğe intikal ettikleri yönünde değerlendirmeler yaptıkları” belirtildi. “Terzi’ye açılan ateş ile emniyetsiz bir durum olduğunu algıladıkları ancak kimin kim olduğunu anlayamadıkları, bu nedenle Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin’in emriyle Başçavuş Ömer Halisdemir’e ateş ettikleri” kaydedilen raporda, “Tim personelinin, Terzi’nin etkisiz hale getirilmesini müteakip Özel Hava Alay Komutanlığı’nda kalan Tim Komutanı Yüzbaşı Kemal Yılmaz’ın kendilerine darbeciler hakkında bilgi vermesi ve Korgeneral Zekai Aksakallı’nın darbecilerin etkisiz hale getirilmesine yönelik emrinin alınmasıyla gerçek durumu fark ettiği, sonradan Özel Kuvvetler Komutanlığı karargâh binasında darbeye teşebbüs eden personeli tereddüt göstermeksizin etkisiz hale getirerek komutanlık karargahının kontrolünün sağlanmasına katkı sağladığı değerlendirilmektedir” denildi.

Meskûn mahal eğitimi

ÖKK’nın tahkikat raporunda, Atmaca ve diğer tim personelinin aldıkları meskûn mahal eğitimi kapsamında Halisdemir’e ateş ettiklerine dair bir ifade bulunmuyor. Sanık Üsteğmen Mihrali Atmaca, Terzi’nin vurulmasından sonra Şahin’in ‘ateş baskısı’ emri verdiğini, tek uyduğu emrin bu olduğunu, vurulan Halisdemir’in getirildiği karargâh önünde yerde yatarken şehide hedef gözetmeden iki el ateş ettiğini söylemişti. Mahkeme, ÖKK Meskûn Mahallerde Muharebe Talimnamesi’nin istenmesine karar verdi.