Gündem Şahin: Malatya’yı kayısı kurtaracak

Şahin: Malatya’yı kayısı kurtaracak

11.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da enkaz kaldırma çalışmalarının bayrama kadar tamamlanması planlanıyor. Vali Hulusi Şahin, 3 binadan 1’nin dönüşmesi gerekten kente 10 bin konut yapılacağını belirtirken ‘Malatya’yı kayısı kurtaracak’ dedi.

Şahin: Malatya’yı kayısı kurtaracak

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar alan iller arasında olan, 1236 kişinin öldüğü Malatya yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremlerden bu yana 2 ay geçmesine rağmen kentin dört bir yanında enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD) konteyner kent açılışı için gittiğimiz Malatya’da depremden zarar gören kenti gezerek halkla konuştuk. Sessizliğe bürünen kentte kalan halk bir an önce şehrin ayağa kalkmasını istiyor. Az hasarlı binalarda da onarım çalışmaları yapılırken, nüfusun yarısına yakınının depremin ardından göç etmesi nedeniyle sokaklarda hayat yok denecek kadar az. Ziyaretimiz sırasında bir araya geldiğimiz Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile kentin tekrar ayağa kalkması için yapılan çalışmaları konuştuk. Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentteki son durumu anlattı:

Haberin Devamı

“Malatya’da ilk güne kıyasladığınızda büyük mesafe katettik. Şehrin psikolojisini düzeltmek açısından önemli bir süreç enkaz kaldırma. Enkaz kaldırmada yüzde 80’i gördük. Ama burada bahsettiğimiz yıkılmış binalar. Acil yıkılacak olanlar da var. Bunları tespit ettikten sonra 3 günlük ilan süresi veriyoruz. Bu sürede itiraz olmazsa bu binaları yıkıyoruz. Bin kadar acil yıkılacak, tamamen yıkık 5000 bina var. Bu binaların hepsinin enkazını bayrama kadar kaldıracağız. Malatya’da 168 bin bina var. Yıkılmış ve acil yıkılacak olan 6000’ne ağır hasarlı 40 bin bina ekleyin. Ağır hasarlı binalara 1 aylık askı süresi veriyoruz. İtiraz edilmezse onları da yıkacağız. Bu da her 3 binadan 1’i demek. Üç binadan 1’inin dönüşmesi lazım.”

Haberin Devamı

Kışladan mahalleye

Şahin, konuşmasının devamında kente yapılacak konutlarla ilgili bilgi verdi:

“100 bin konut yapacağız. Yerlerimiz belli. 2020’de Elazığ depremi olmuştu, burada Gelinciktepe’de bir çalışma yapılmış. Rezerv alanlar belirlenmiş. Şu anda temellerin atıldığı, ihalelerin yapıldığı yerler bu rezerv alanlar. Malatya’da 2. Ordu’ya ait çok arsa var. Büyük bir rezerv alanı olarak Akoğuz Kışlası’nı kullanacağız. Üniversiteyle şehir arasında, Bey Dağları’nın eteklerinde, sağlam zeminli bir yer. Şimdi oranın projelendirmesi yapılıyor. İki milyon metrekare civarında bir alan. Yeni bir mahalle oluşuyor. Altay Kışlası’ndan da

2 milyon metrekare alacağız. Yani Milli Savunma Bakanlığı ciddi bir yer tahsisi yaptı. Bir de Yeşilyurt bölgesinde İkizce diye bir bölgemiz. Şu anda 10 bin ihale yapıldı, yaza kadar 66 bini geçecek. Bir 20 bin kadar da kırsal konut yapıyoruz. Şu an şehir içinde yıkılan binaların yerine bina yapılmayacak diyemeyiz. Yıkılan yerlerin mülkiyet hakları orada. Ticari akslar yeniden yapılacak. Şehir merkezi kaymayacak.”

‘338 bin kişi gitti’

Vali Şahin, kent nüfusunun 812 bin olduğunu, 338 bininin başka illere gittiğini, 88 bin kişinin ise geri döndüğünü belirterek “Malatya, bayramda eski Malatya’ya dönmeye başlayacak. Vatandaş evine girdiği zaman şehir hızla toparlanacaktır. Bayramdan sonra kayısının da devreye girmesiyle Malatya’nın eski canlılığına kavuşacağını düşünüyoruz. Malatya’yı kayısı toparlayacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Ticaret hızla devam edecek’

Vali Hulisi Şahin, kent ekonomisiyle ilgili de şu bilgileri verdi:

“Organize sanayi bölgemiz yönünden şanslıyız. Tek sorunları, deprem öncesi de vardı. İşçi bulmakta zorlanıyorlar. Yoksa biz kapasitede yüzde 70-80’leri bulduk. Zaten depremden zarar gören fabrika sayısı yüzde 1-2 civarında. Genel olarak sanayi tesislerimiz zarar görmedi. O yüzden Malatya üretim anlamında bir kayba uğramadı. İstihdam kısıtlıydı, biraz yara aldı. Onu toparlamaya çalışıyoruz. Bizim ticaret aksımız Akpınar dediğimiz bir mahallemiz var. Yeni Camii’nin etrafına konuşlanmış. Burasının zemini de biraz sulu. Binalar da 70-80 yıllık binalar. Orda biz çok hızlı bir şekilde ticarethaneleri yeniden yapacağız. İlk birkaç adaya bayramdan sora hemen temel      atmak söz konusu olabilir. O zaman ticaret de hızla devam edecektir.”

Haberin Devamı

Şahin: Malatya’yı kayısı kurtaracak

MİAD’dan konteyner kent

Malatyalı İş İnsanları Derneği (MİAD), Fahri Kayahan Bulvarı üzerindeki alanın 354 birimin yer aldığı konteyner kenti hayata geçirdi. Konteyner kentin açılışında konuşan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, “İki odalı konteynerlerde mutfak, duş alanı ve tuvalet yer alıyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan eşyalar da yerleştirildi. Bundan sonraki süreçte de tüm gücümüzle vatandaşlarımızın ve Malatyamızın yanından yer alacağız. Önümüzde Ramazan Bayramı var, yaşayan halkımızı ziyaret edecek, onların yanında var olacağız” dedi.

Şahin: Malatya’yı kayısı kurtaracak

Anıt bina olacak

Vali Şahin, Yeşilyurt Milli Eğitim Müdürlüğü binasının deprem anıt binası olarak yerinde bırakılacağını söyledi.