Gündem Sahuru kahvaltı gibi planlayın

Sahuru kahvaltı gibi planlayın

13.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Oruç tutarken bağışıklığın düşmemesi için sahurun kahvaltı gibi planlanması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Sinem Türkmen, sahurda tercih edilmesi gereken besinler hakkında vatandaşları uyardı...

Sahuru kahvaltı gibi planlayın

Bağışıklığı zayıflatmadan oruç tutmak için sahur öğününün kahvaltı gibi planlanması gerektiğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen. N. Sinem Türkmen, sahurda tercih edilmesi gereken besinler hakkında da şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

“Kan şekeri seviyesini dengede tutacak; enerji ve lif içeriği yüksek tam buğday unu ile yapılmış ekmek-pide, yulaf bazlı tahıl gevrekleri gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları ve uzun süre tok tutacak yumurta, süt ve süt ürünleri gibi proteinden ve yağlı tohumlar, zeytin ve avokado gibi sağlıklı yağlardan zengin besinler tercih edilmelidir.

Şarküteriye dikkat

Su tüketiminin yanında su içeriği yüksek besinler tüketilerek de sıvı alımı artırılabilir. Sulu meyveler, salatalık, domates gibi hem lif hem de su içeriği yüksek sebzeler de sahur öğününe eklenmelidir. Sahur sırasında çay, asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Bu içecekler, daha sık idrara çıkılmasına ve daha fazla sıvı kaybına neden olabilir. Aynı şekilde, vücuttan su atılımına sebep olacak şarküteri ürünleri, tuzlu peynir-zeytin gibi fazla tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Kovid sürecinde evde geçirilen süre arttığı için hareketsizlik de sık görülmektedir. Gün içinde hafif yürüyüşler yapılmalı, iftar sonrasında mümkün olduğunca hareket edilmeli, evde planlanabilecek egzersizlerle fiziksel aktivite seviyesi artırılmaya çalışılmalıdır.”

Haberin Devamı

Örnek Sahur Menüsü-1

Yumurtalı ve sebzeli omlet

Az tuzlu beyaz peynir

Tuzsuz zeytin veya ceviz

Bol yeşillik, domates, salatalık vb.

Tam tahıllı ekmek

Süt veya kefir

Örnek Sahur Menüsü- 2

Haşlanmış yumurta

Yulaf ezmesi ile yoğurt

Badem/fındık/ceviz vb.

Taze meyve