Gündem Şampiyonluğa doymadı

Şampiyonluğa doymadı

20.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsmail Murat Aydın, LYS’de Türkiye birincisi oldu. Anadolu teknik lisesi mezunu olan Aydın, 2011’de de YGS şampiyonu olmuştu. 1999’daki katsayı uygulaması nedeniyle mağdur olan Aydın, 17 yıldır sınavlara giriyor. Boğaziçi mezunu, opera okudu, şimdi psikoloji okuyacak

Şampiyonluğa doymadı

Üniversiteye girişte ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) 18 puan türünde birer şampiyon çıktı. Şampiyonlardan biri de TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde 500 tam puan alan İsmail Murat Aydın. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Anadolu Teknik Lisesi mezunu olan Aydın, sınava gireceği yıl meslek liselerine katsayı uygulaması getirilmesi nedeniyle mağdur oldu. Kendi deyimiyle ‘sistemle hesaplaşmak’ için de 17 yıldır üniversite sınavlarına giriyor. Hedefi, meslek lisesi mezunu 34 yaşındaki bir kişinin gerçekten isterse neler başarabileceğini göstermek. Bu hedef doğrultusunda 1999’da Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nü kazandı, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Bölümü’nde eğitim gördü. Halen Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitimine devam eden Aydın, özel matematik dersleri veriyor. Aydın, başarısının sırrını anlattı:

Haberin Devamı

Şampiyon olmak nasıl bir duygu?

LYS’de TM puan türlerinde Türkiye birincisiyim. Yerleştirme YGS-1 ve YGS-6’da da birinci oldum. TS-1 ve TS-2’de ikinciyim. MF puan türünde de Türkiye 2600.’üncüsü oldum. Şampiyonluk kavram olarak çok şey ifade ediyor benim için. Şampiyonluk, kalabalığın içerisindeki en iyi olmak demek. 34 yaşında olup, çoğunluğu 18-19 yaşında olanlar arasından sıyrılıp birinci olmak benim için gerçek anlamda şampiyonluk demek. İlk 10’a girmeyi bekliyordum.

Başarınızın sırrı nedir?

Zor bir süreçti. Sınavda en iyi olabilmek için hazırlanmak, sadece belli bilgileri öğrenip onları sınavda vermek demek değil. Bu, iki üç basamaklı bir sistem. Bu işte bilgi birikimi çok önemli. İkincisi işin psikolojik hazırlık aşaması var. Üçüncüsü bilgi ve psikolojik aşamayı geçip ikisini dengeleyip kontrol etme aşaması. Bu ülkede bazı ezberlerin bozulması gerektiğini düşünüyorum. Bizden geçti gibi önyargıları 34 yaşında kırıp, kimilerinin gözünde imkânsız olan ama doğru strateji ve yöntemlerle çalışıldığında imkansız olmayanı göstermek istedim.

Haberin Devamı

Niçin 17 yıldır sınava giriyorsunuz?

İTO Anadolu Teknik Lisesi’nden 1999’da mezun oldum. O yıl üniversiteye girişte meslek liselerine katsayı getirildi. Normal şartlarda mezun olduğumuzda Türkiye derecesi bile yapsak istediğimiz fakülteye gitme şansımız elimizden alındı. Bu bende bir ukde olarak kaldı. 1999’dan bu yana üniversite sınavlarına giriyorum. Gerçekten istendiğinde meslek lisesi mezunu dahi olunsa Türkiye’de birinciliğinin her koşulda yapılabilir olduğunu herkese göstermek istedim. 2011’de Y-YGS Türkiye şampiyonu ve Türkçe Matematik puan türünde Türkiye 58.’si oldum. Hedefim LYS’de birinci olmaktı.

Nasıl bir öğrenciydiniz?

Aşırı yaramaz ve dikkati dağınık bir öğrenciydim. Ortaokulda çok başarılı olduğum söylenemez ortaokulda. Lisede hayat gerçekleriyle karşılaştığınızda bazı şeyleri kendi omuzlarınızda taşımanız gerektiğini öğrendiğinizde artık sorumluluk sahibi olmaya başlıyorsunuz. Liseyi kendim seçtim, bilgisayar okumak istedim. İTO Anadolu teknik Lisesi İstanbul’daki en iyi Anadolu teknik liselerinden biriydi. Çok iyi bir eğitim aldık.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nü ilk girişimde kazandım. O dönemde kendi branşımda 672. olmuştum. Lise 1’de dershaneye gittim fakat dershane sistemi bana göre değildi. Bireysel, kendim çalışarak öğrenmeden yanayım. İnsanın gönlünün istediğiyle beyninin istediği aynı olmuyor. Şartlar nedeniyle Boğaziçi’ne gittim. Orada okurken İstanbul Üniversitesi’nde devlet konservatuvarında opera okudum. Müzik her zaman benim içimde ukde kalacağını bildiğim için 23-24’lü yaşlarımı onunla tatmin edeyim dedim ve o döneme sıkıştırdım. Mezun olduktan sonra müzikle profesyonel anlamda ilgilenmedim. Ama hobi olarak devam ediyor.

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Tekrar üniversite, ALES, YDS sınavlarına gireceğim. Birinci olur muyum bilmiyorum. Bu yıl tercih yapacağım, psikoloji okumak istiyorum.

Halen Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde lisansta kaydım devam ediyor. Burada doktoradan dersler aldım. Seviyem yüksek olduğu için yüksek lisans ve doktora derslerini de takip ediyorum.

Haberin Devamı

Gençlere önerileriniz nedir?

En önemli tavsiye hedef belirlemeleri. Sadece üniversite sınavlarıyla ilgili olan bir şey değil. Bu hayatta evden çıktığınızda bir hedefiniz olması gerekiyor. Bu hedef ulaşılabilir olmalı. Yani kendi karakterinizi tanıyıp kendi özelliklerinizi tanıyıp kendi yapabilir olduğunuz şeylerin farkına varın.

Şunu iddia ediyorum. Bir öğrenci hedefini belirlemişse ve bunun için kararlıysa dershaneye gitmesine gerek yoktur. Eğer ki meslek lisesi çıkışlı 34 yaşındaki bir insan bunu başarabiliyorsa her insan her şeyi başarabilir. Yeter ki doğru hedefi koysun, önünde doğru planı uygulasın. Bilgi, psikoloji ve kontrol bu üçlüden sadece biri eksik olunca düşer. Bunu da bir arada tutacak olan disiplin. Siz eğer ki koyduğunuz hedefe uyma disiplinine sahip değilseniz o hedef sizi bir şekilde yolda bırakacaktır.