Gündem Samsun Valisi Dağlı: Duyarsızlığa son vermenin zamanı

Samsun Valisi Dağlı: Duyarsızlığa son vermenin zamanı

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 vaka sayısında Türkiye lideri Samsun’da vali Zülkif Dağlı vatandaşları tedbirlere uymaya davet ederek “Duyarsızlığa son vermenin tam zamanı” uyarısı yaptı. Giresun’da ev ziyareti ve taziyeler yasaklanırken, Eskişehir’de de otellere 5 gün şartı getirildi

Samsun Valisi Dağlı: Duyarsızlığa son vermenin zamanı

Türkiye’de vakalarda son haftalarda görülen artışlar, yeni bir dalga endişesini gündeme getirmiş durumda. Türkiye’de başlatılan kademeli normalleşme uygulaması kapsamında, iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek risk kategorilerine ayrılıyor ve bu kategorilere göre farklı kısıtlayıcı tedbirler uygulanıyor. Düşük riskli iller “mavi”, orta risk “sarı”, yüksek risk “turuncu”, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösteriliyor. Yine bakanlığın yayımladığı 13-19 Mart haftasına ait il bazında her 100 bin kişiye düşen koronavirüs vaka haritasında 39 kent kırmızıya boyandı. Bilim insanları, İngiliz varyantı etkisiyle vaka sayısını arttığını ve 3’üncü dalgaya girildiği uyarılarını sürdürürken çok riskli kentlerde de ek tedbirler hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Asker uğurladılar

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 3 haftadır Kovid-19 vaka sayısında liderliği elinde tutan Samsun’da tüm uyarılara rağmen tedbirsizlik devam ediyor. İlkadım ilçesinde önceki gün adeta koronavirüse davetiye çıkarıldı. Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde asker uğurlamak için bir araya gelen yüzlerce kişi, sosyal mesafe kurallarını hiçe saydı. Bölgeye sevk edilen polis ekiplerince, meşale yakarak eğlenen kişiler hakkında adli ve idari işlem başlatıldı. Bir otomobilde yapılan aramada ruhsatsız iki tabanca ve çok sayıda torpil ele geçirildi. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, vatandaşları evde kalmaya ve kurallara uymaya davet etti. Kovid-19 pozitif kişilerle temaslıların filyasyon ekiplerine bildirilmemesinin risk oluşturduğunu söyleyen Dağlı şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

“Bu duyarsızlığa bir son vermenin artık tam zamanı geldi. Son aşamaya da geldik. Yoğun bakımlarımızı günlük olarak döndürebiliyoruz ama son aşamaya geldik şu anda. Daha fazla yoğun bakım hastasına tahammülümüz yok. Herkesin polisi kendi vicdanıdır. Her vatandaşın başına bir tane polis dikme şansımız yok hiçbir zaman. Geçen hafta 70 kişi pozitif olarak çıktı bir tane taziyeden, bu çok büyük bir rakam baktığımız zaman. Pozitif olanlar karantinada olması gerekirken dışarılarda hala geziyor. Duyarsızlık devam ediyor.”

Toplu etkinlik yasağı

Risk haritasında 100 binde 356.35 vaka sayısıyla Türkiye’de ikinci sırada yer alan Giresun’da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Atatürk Meydanı, Gazi, Cemal Gürsel ve Fatih caddeleri ile 100 metrekarenin üzerindeki iş yerlerine girişlere Hayat Eve Sığar (HES) kodu kontrollerinin ardından izin veriliyor. Karantinadaki vatandaşlara sıkı denetim uygulanırken ev ziyaretleri, gün, taziye gibi toplu etkinlikler yasaklandı. Filyasyon ekiplerinin sayısı artırıldı, birinci ve ikinci doz olmak üzere kentte toplam, 121 bin dozun üzerinde aşı yapıldı.

Vaka artışında Türkiye’de beşinci, Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alan Yalova’da, işletmelerde yalnızca paket servis yapılmasına, konaklama tesislerinde ise sadece konaklayanlara servis yapılması kararı alındı. Tedbir ihlali durumunda adli işlem başlatılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Otele 5 gün şartı

Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında vaka sayıları yüz binde 41.97’den yüz binde 116.52’ye yükselen Eskişehir’de tek gecelik otel kaydı ile eğlence yapılmasına engel olabilmek için ikâmet adresi Eskişehir olanlara “en az 5 gün otelde kalma” şartı getirildi. Uygulama, kent merkezi ile Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerindeki otellerde geçerli olacak.