Gündem Sanata adanmış bir yaşam sürdü

Sanata adanmış bir yaşam sürdü

24.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Önceki gün 71 yaşında hayatını kaybeden usta aktör Enis Fosforoğlu, tiyatroya uzun yıllar emek vermiş bir isimdi. Fosforoğlu için bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde bir tören düzenlenecek...

Sanata adanmış bir yaşam sürdü

Tiyatro sahnesine uzun yıllar emek vermiş isimlerden, aynı zamanda yönetmenlik ve seslendirme alanlarında da çalışmış usta aktör Enis Fosforoğlu önceki gün 71 yaşında hayatını kaybetti. Bir süre önce kalp krizi geçiren Fosforoğlu için bugün 11.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde bir tören düzenlenecek. Törenin ardından İstanbul Moda Camisi’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılınacak ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

Haberin Devamı

Ailesi karşı çıktı

Enis Fosforoğlu, 1948 yılında sanatçı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelir. Annesi Mualla Kavur ve babası Renan Fosforoğlu, İzmir Tiyatrosu’nda tanışır. Teyzesi Belkıs Dilligil, eniştesi ise Avni Dilligil’dir. Annesi ve babası Enis Fosforoğlu’nun tiyatrocu olmasını istemez. Kendisiyle yapılan bir söyleşide, Fosforoğlu, ailesinin karşı çıkmasını şöyle anlatacaktır:

“Tiyatro, hâlâ çile mesleği olarak anılır. Babam devamlı turne yapardı. Başka meslek seçsin, bizim çektiklerimizi çekmesin diye düşündüler.” Ancak “kaderi” olarak tanımladığı mesleğe karar verir ve Ankara’da konservatuvar okur. 1970 yılında mezun olduktan sonra yedi yıl Devlet Tiyatrosu’nda çalışır. Lakin kendi ifadesiyle ‘kalıbına sığmayışı istifayı getirir.’

Haberin Devamı

Kendi tiyatrosunu kurdu

1980 yılında kendi tiyatrosunu kurar ve uzun yıllar boyunca hem oynadığı hem de sahnelediği oyunlarla tiyatronun en tanınan ve en popüler isimlerinden birine dönüşür. Enis Fosforoğlu Tiyatrosu’nda sahnelemek istediği oyunlar ve izleyicinin bilet alacağı komediler arasındaki ikilemden bahsetse de, uzun yıllar tiyatroyu yönetir ve yeni nesillerin yetişmesine katkıda bulunur.

Amacının 18 yaşından beri iyi bir tiyatrocu olmak olduğunun altını çizen Fosforoğlu televizyonda da tanınır. Çocuk programı ‘Bizim Sokak’ onu bir nesile Enis Abi olarak tanıtır ve çocuklara yönelik çalışmalara hep önem verir. Televizyonda sıklıkla yer alan Fosforoğlu, 2001 tarihli dizi ‘Mutluyüz Ailesi’ni yazar, yönetir ve rol alır.
Fosforoğlu, kariyeri boyunc a turnelere çıkmaya özen gösterir. Fosforoğlu, turnelerle bağını koparmamasını “Anadolu’da hazır ve samimi bir seyirci var. Gelen, katılan, alkışlayan bir seyirci” olarak açıklar. Sinema kariyerine ağırlık vermese de 1970 yapımı ‘Zeyno” ve 2014 tarihli Cem Yılmaz imzalı ‘Pek Yakında’nın da aralarında olduğu filmlerde rol alan Fosforoğlu, bu yılki 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, Kadıköy Tiyatrolar Platformu Bildirisi’ni okumuştu.