Gündem Sanık polise ödül gibi ceza

Sanık polise ödül gibi ceza

20.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkentteki Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü öldüren polis, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi

Sanık polise ödül gibi ceza

Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü öldüren, 7 yıllık ilk cezası Yargıtay tarafından “usül”den bozulunca tahliye edilen polis Ahmet Şahbaz, ikinci yargılama sonucu “Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi.

Haberin Devamı

Başkentteki Gezi Parkı eylemleri sırasında vurulan Sarısülük’ün ölümüyle ilgili dava süreci, görüntülerin ortaya çıkmasıyla başladı. Çevik Kuvvet’te görevli polis Şahbaz’ın, 3 el ateş ettiği görüldü. Şahbaz, kendisine atılan taşlar nedeniyle silahının hakimiyetini kaybettiğini iddia ederken, bilirkişi raporlarında Sarısülük’ün ölümüne neden olan üçüncü atış sırasında sanığın koluna taş isabet etmediği açığa çıktı.

‘İstediğim, adaletli karar’

Savcılıkta ifade verip serbest kalan Şahbaz, hakkında açılan davaya kısa bir zaman kala tutuklandı. Ancak mahkeme, “görev suçu” diyerek durma kararı verdi ve Ankara Valiliği’nden izin istedi. Bir üst mahkemenin kararıyla suçun görev kapsamında olmadığı anlaşılınca yargılama başlayabildi. Şahbaz, ilk duruşmaya peruk ve takma bıyıkla katıldı, salon karıştı. Heyette görevli bir hakim uyuklayınca görüntüleri sosyal medyaya düştü. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk yargılama sonucu Şahbaz’ı 7 yıl 9 ay 10 gün hapse mahkûm etti. Temyiz edilen bu kararı Yargıtay 1. Ceza Dairesi usülden bozarken, davanın nakil talebini de kabul etti ve dava Aksaray’a taşındı. Mahkeme, bozma kararı sonrasında tutuksuz yargılamaya karar verince sanık Şahbaz tahliye oldu.

Haberin Devamı

Davanın karar duruşması dün yapıldı. Şahbaz, Elmadağ Asliye Ceza Mahkemesi’nden video konferans yoluyla duruşmaya katıldı. Şahbaz, “İstediğim adaletli karar çıkması” dedi.

Günlük 20 lira hesabıyla

Mahkeme, 2-6 yıla kadar hapis öngören “taksirle ölüme neden olma” suçunu sabit gördü. Ancak temel cezayı alt sınırdan 2 yıl olarak belirledi. “Kasıt da yok” diyen mahkeme, 1/6 oranında indirim uygulayarak, cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Sanığın geçmişi ve cezanın geleceği üzerindeki etkisini nazara alan mahkeme, 1/6 oranındaki takdir indirimini de uygulayarak, cezayı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis olarak belirledi. İndirimlerle cezayı 2 yılın altına indiren mahkeme, sanığın 5 yıl içinde aynı suçu işlemesi halinde cezaevine girmesini öngören CMK’nın 231. maddesini de uygulamadı ve bu cezayı para cezasına çevirdi. Mahkeme, üst sınırı 100 lira olan adli para cezasında da 20 liralık alt sınırı uygun buldu. Mahkeme, Şahbaz’ın günlük 20 lira ödeyebileceğine karar verdi ve 10 bin 100 lira adli para cezasına mahkûm etti. Şahbaz, karar kesinleşirse bu cezayı tek seferde peşin olarak ödeyecek.

Haberin Devamı

Annesine tepki gösterdi

Karar sonrası müşteki avukatı ve yakınları, “Para cezası mı veriyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi. Anne Sayfı Sarısülük, mahkemeye “Utansın, parası çoksa kendisi versin. Benim oğlum yatıyor, katil geziyor, parasını yiyor” diye tepki gösterdi. Annesini uyaran Cem Sarısülük de, “Ne yapıyorsun sen. Onun senin oğlundan ne farkı var. İçerdekilerin suçu var. Bunların suçu ne? Alçak olanlar görevini yapanlar değil. Alçak olanlar, kararı verenler” dedi.