30.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aykut Yılmaz Paşa Alyurt - Ankara
Ankara Gölbaşı’nda Et ve Süt Kurumu’nun ithal ettiği hayvanların bulunduğu özel sektöre bağlı bir çiftlikte görülen şarbon vakasında 50 büyükbaş hayvanın telef olması ile ilgili soruşturma başlatıldı. Müfettişler, Brezilya’dan getirilen hayvanların gümrükten nasıl geçirildiği başta olmak üzere olaydaki ihmalleri inceleyecek. Karantinaya alınan çiftlik çalışanları muayene edilirken, diğer hayvanlar da şarbona karşı aşılandı. İşçiler, aşılamaya rağmen hayvanlarda seyrek de olsa ölüm vakalarının yaşandığını iddia etti.
‘Buradan dışarı çıkarılmadı’
Milliyet’e konuşan işçiler şunları söyledi: “Doktorlar günlük kontrol ediyorlar. Çok şükür temiz çıktık. Hayvanlar aşılandı. İçerisi dezenfekte edildi ama hayvanlarda ölüm vakası seyrek de olsa görülüyor. Burada kesim olmadı, buradan dışarıya kesinlikle çıkış olmadı. Bu hayvanlar vakıflar için, kurban organizasyonu için geldi. Ama onlar da almadılar. Kaldı yani. Biz burada 5-6 kişiyiz. Doktorlar gelip günlük kontrol ediyorlar bizi. Akşam evimize gidebiliyoruz.”
Bakandan inceleme talimatı
Şarbona karşı önlem alınırken, hastalıklı hayvanların gümrükten nasıl geçtiği araştırılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, inceleme talimatı verdi. İki müfettiş ihmalleri araştırmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, işçilerin iddia ettiği gibi hayvanların vakıflar için getirilmediğini söyledi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı yetkilileri de hastanelere şarbon belirtisiyle gelen kimse olmadığını belirtti.
Hayvanlar aşılandı Gölbaşı’ndaki çiftlikte görülen şarbon hastalığı, çevrede besicilik yapan vatandaşları da tedirgin etti. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevlendirdiği veterinerler tarafından, çiftlik yakınındaki Ahiboz, Günalan ve Soğulcak mahallelerinde bulunan 10 binden fazla küçükbaş ve büyükbaş hayvana şarbon aşısı yapıldı.
TÜDEF’ten sorular
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Tarım ve Orman Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:
- Et ve Süt Kurumu ne kadar küçük, ne kadar büyükbaş hayvanı kurbanlık olarak ithal etmiştir?
- İthal edilen hayvanlar kurban pazarlarında satışa çıkarılmış mıdır?
- Kurbanlık hayvan olarak ithal edilen şarbonlu hayvanların tüketiciye satışı yapılmış mıdır?
- İthal edilen kurbanlık hayvanların hastalıklı olduğunu, tüketicilerin hasta olma deneyiminden mi öğreneceğiz?
‘Koruyucu tedavi uygulanıyor’
Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, Ankara Gölbaşı’nda görülen şarbon hastalığıyla ilgili halk sağlığı açısından tehdit bulunmadığı, bakanlık ve kamu kurumlarının koordineli çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “Şarbon hastalığı ile ilgili tüm tedbirler alınmıştır. Çiftlikte çalışan ve temas şüphesi olan kişilerden örnekler alınarak incelenmiş, olası enfeksiyon riskine karşı koruyucu tedavi uygulaması devam etmektedir. Halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit bulunmamaktadır” denildi.
‘Yerlilerde sıkıntı yok’
Bölgeye giderek incelemede bulunan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Bu köydeki şarbon vakasının ithal hayvanlara dayalı olduğunun bilinmesinde fayda var. Çünkü yerli hayvancılıkta sıkıntı yok. Yetkililerle görüşüp yurttaşlarımızın hiçbir mağduriyet yaşamaması konusunda her çabayı göstereceğim” dedi. l DHA