Gündem Sarı humma nedir, nasıl bulaşır? Sarı humma hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri neler? Aşısı var mı?

Sarı humma nedir, nasıl bulaşır? Sarı humma hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri neler? Aşısı var mı?

14.04.2020 - 18:02 | Son Güncellenme:

Sarı humma salgının Güney Sudan’ın güneyinde başladığını Dünya Sağlık Örgütü, açıkladı. Sarı humma salgını açıklaması yapıldıktan sonra sarı humma ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Peki sarı humma nedir, belirtileri nelerdir?

Sarı humma nedir, nasıl bulaşır Sarı humma hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri neler Aşısı var mı

Sarı humma salgını gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan’ın güneyinde sarı humma salgınının başladığını açıkladı. DSÖ'nün yaptığı açıklamada 2 vakanın görüldüğü yer aldı. Sarı humma hastalığı araştırılmaya başlandı. Peki sarı humma nedir, belirtileri neler? Sarı humma hastalığı nasıl bulaşır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

SARI HUMMA HASTALIĞI NEDİR?

Sarı humma grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açan akut viral bir hastalıktır.

Sarı hummaya Flaviviridae ailesinden pozitif iplikçikli tek dizili bir RNA virüsü olan arbovirus sebep olur. Enfeksiyon hastalıklı eklem bacaklının tükürüğünde bulunan virüsü deri yoluyla bırakması sonucunda başlar. Bu sivrisinekler Afrika'da Aedes simpsaloni, A. africanus, ve A. aegypti, Güney Amerika'da Haemagogus cinsi ve Fransa'da Sabethes cinsini kapsar. Enfeksiyondan sonra virüs ilk önce yerel olarak çoğalır bunu takiben bağışıklık sistemi yoluyla vücudun kalanına yayılır.

SARI HUMMA BELİRTİLERİ NEDİR?

Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsü, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamaya yol açıyor.

Haberin Devamı

SARI HUMMA NASIL BULAŞIR?

Virüs, günümüzde tropik bölgelerde görülür ve vektörler aracılığı ile insanlara bulaşır. Etkili bir aşının varlığına rağmen birçok Afrika ve Güney Amerika ülkesinde hemorajik hastalığın önemli sebeplerinden biridir. Sarı tabiri bazı hastalarda görülen sarılık semptomundan gelir.

HASTALIK NASIL ÖNLENİR?

Sıtmada olduğu gibi sivrisineklerden korunmak büyük önem taşır. Sarı hummadan aşı ile korunmak da mümkündür. Sarı hummanın bulunduğu bölgelere gidenlerden veya bu bölgelerden diğer ülkelere geçenlerden sarıhumma aşısı olduklarını belgelendirmeleri istenebilir. Aşı sertifikası aşıdan 10 gün sonra ve ömür boyu geçerlidir. Diğer aşılarla aynı anda, farklı yerlere uygulanabilir.