20.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
SAMET AKTEN
Van Depremi’nde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsusji Miyazaki adına Sarıyer’de yapılan Japon bahçesi 5 Ekim 2013 tarihinde açılıyor. Miyazaki’nin büstünün de yer alacağı bahçenin açılış törenine Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda da katılacak.
Sarıyer Belediyesi, 23 Ekim 2011 Van depreminin ardından Japonya’dan gelen kurtarma ekibinde bulunan ve 9 Kasım 2011 günü Van merkezli 5.6 şiddetindeki ikinci deprem nedeniyle yıkılan binanın enkazı altında kalarak yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki anısına yapılan Japon Bahçesi’nin açılışına hazırlanıyor.
Japon yetkililerin görüş ve önerileriyle şekillenen projede sona yaklaşılırken, Japon bahçesinde Miyazaki’nin büstünün yanısıra Japon sitili pergola, durgun ve hareketli su yüzeyleri, kuru bahçe, ahşap ve taş yapı öğeleriyle 10 bin adetin üzerinde bitki yer alacak.
Japon kültürünü yansıtan birçok unsuru içinde barındıran Sarıyer halkının hizmetine açılacak bu yeşil alanın açılış törenine Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda başta olmak üzere o tarihlerde Sarıyer’de bulunacak olan Almanya’nın Aachen Belediye Başkanı Marcel
Phillip ve ekibi de katılacak.
Phillip, Sarıyer Belediyesi ile Aachen kenti arasındaki kardeş kent projesi kapsamında yapılacak program dolayısıyla Türkiye’de olacak. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Japon Bahçesi’yle ilgili olarak, şunları söyledi:
“İnsanlık vazifesi uğruna çok uzaklardan ülkemize gelerek topraklarımızda can veren Miyazaki için yaptıklarımız az bile. Üzücü olayın ardından barışın merkezi Sarıyer’den Japonya’ya dostluk köprüsü kuruyoruz. Japon turist Mai Kuriharac’ın Nevşehir’de öldürülmesinin ardından bu proje Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler bakımından daha da anlam kazandı.”
Japon Bahçesi’yle Genç’in başkanlığı döneminde Sarıyer’de açılan park sayısı 70’e ulaşacak.
Kadınlara mikrokredi
Sarıyer Belediyesi, kadınlara yönelik geliştirdiği mikrokredi projesiyle ahşap boyamadan arıcılığa, butik dükkân işletmesinden tekstile, evde yemek yapımından, pazarcılığa kadar birbirinden değişik alanlarda kadınlara iş sahibi olma imkanı sunuyor.
Çocuk sahibi olduktan sonra iş yaşamından uzaklaşan veya emekli olduktan sonra çalışma isteğini yitirmeyen kadınlar başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş yaşamından uzak kalmış ya da iş hayatına atılmak için destek arayan kadınların hayalleri bu proje sayesinde gerçeğe dönüşüyor. Bugüne kadar belediyeden mikrokredi alan kadınların tamamı kurdukları işlerinde çalışıyor.
Engelsiz Sarıyer
Sarıyer Belediyesi, kalkınma eylem planları çerçevesinde engelli vatandaşlara tatil imkanı, terapi, festival, sinema, tiyatro, konser, gezi gibi birçok alanda hizmet sunuyor. ‘Sarıyer Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi’ tarafından gerçekleştirilen bu faaliyetlerin yanı sıra ilçedeki altyapı hizmetleri engellilere uygun hale getiriliyor.
Koordinasyon merkezi, ilçede yaşayan engellileri ve engellilerin yaşadıkları sorunları tespit ederek çözüm arıyor. Belediye tarafından engelliler için kurulan sosyal tesislerde her yıl engelli vatandaşlar ve ailelerine tatil imkanı sunulurken aynı zamanda “atlı terapi”, festival, sinema, tiyatro, konserler, geziler, spor müsabakaları, tekne turları gibi birçok alanda etkinlik düzenleniyor. Sarıyer’deki altyapının engellilere uygun olarak düzenlenmesi için de belediye özel bir ekip hazırladı.
Gerekli eğitimler sayesinde bu ekip başta ulaşım olmak üzere ilçedeki alt ve üst yapı hizmetlerini engellilerin daha rahat yaşayabilmesi için yeniden düzenliyor. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç engelli politikalarıyla ilgili “Uygulanan politikalar sonucu acıma ve duygu sömürüsünün nesnesi olarak görülmeye başlanan engelli vatandaşlarımız çoğunlukla bu durumu kabullenmeye başlamış ve kanıksamışlardır.
Bu çağdışı yaklaşımı onaylamamız mümkün değildir. Sunduğumuz hizmetlerin bir lütuf olmadığı, engelli vatandaşlarımız için hak olduğunu ve sosyal belediyeciliğin gereği sosyal dayanışmayı da içerdiğinin bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.
Sarıyer Cemevi’ne kavuşuyor
Sarıyer Belediyesi, ilçeye cemevi kazandırmak için kolları sıvadı. Cumhuriyet Mahallesi’nde inşa edilecek ve meclis kararıyla yapılacak ilk cemevi olma özeliği taşıyan projenin çok yakında hayata geçmesi bekleniyor.
Cemevi’nde; cem salonu, konferans salonu, müze, cenaze namazı mekânı ve abdesthane yer alacak.
Mahalle kültürü ayakta
Sarıyer Belediyesi, apartman hayatı ve şehirleşmenin sonucu olarak kaybolmaya yüztutan mahalle kültürünü yaşatmak için ilçede Semt ve Yaşam Evleri kuruyor. Özellikle emekli ve yaşlı vatandaşların hayatın içerisinde yeniden sosyalleşebilmesi için kurulan evlerde Sarıyerliler, kitap okumanın yanısıra tavla, satranç vb oyunlar oynarak vakitlerini değerlendiriyor.
Sarıyer’de Kireçburnu, Kazım Karabekir, Bahçeköy, İstinye, Rumelihisarı, Rumelikavağı ve PTT Evleri’nde olmak üzere 7 mahallede hizmet veren semt evleri, Marmara Belediyeler Birliği tarafından da ödüllendirildi.
Sarıyerlilere mahalle kültürünü yeniden yaşatan bu evlerde kadınlara yönelik çeşitli dallarda kurs olanağı da mevcut. Ayrıca semt evlerine gelen vatandaşlar muhtarlık hizmetlerini de burada karşılama şansına sahip. Sarıyerlilerin biraraya gelip kaynaştığı bu evlerde nişan, kına, doğum günü vb etkinlikler de gerçekleştirilebiliyor.