Gündem Saros’ta dinamitli katliam engellensin

Saros’ta dinamitli katliam engellensin

22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Saros Körfezi’nde bazı balıkçıların yasak olmasına karşın dinamit patlatarak vahşi avcılık yapmaları tepkileri de beraberinde getirdi: Dinamitli katliama dur denilsin!

Saros’ta dinamitli katliam engellensin

MERT İNAN- Geçtiğimiz günlerde Saros Körfezi kıyısındaki İbrice Limanı açıklarında bir teknede balık avlamak için kullanılan dinamitin patlaması sonucu 1’i ağır 3 balıkçının yaralanması üzerine çevreciler harekete geçerken, dinamitle avcılığa karşı önlem alınmasını gündeme getirdiler.

Yayla Sahili Halk Meclisi Üyesi Ahmet Dinçer, son zamanlarda Saros kıyılarında hem kültürel mirasın, hem de doğal dokunun zarar görmeye başladığına dikkat çekerek, “Dinamit patlatma yöntemiyle balık avlamaya devam eden balıkçıları ilgili kurum ve kamu görevlilerine birçok kez ilettik ancak tahribat hala devam ediyor. Saros kıyılarında dinamitli avcılığa karşı önlemlerin sıklaştırılmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kızıldeniz gibiydi

Çevre gönüllüsü Mefail Güngör de, sorunu yakın zamanda Edirne valisi, jandarma komutanları, sahil güvenlik, kaymakam, belediye başkanları ve muhtarların katıldığı ‘Saros Çalıştayı’nda gündeme getirdiğini belirterek, “Tesadüfen olay yerindeydim. Aylar önce bu konuyu gündeme getirmiştik. 40-45 yıldır Saros’tayım ve dalış yapıyorum. Eskiden Saros adeta Kızıldeniz gibiydi. Deniz habitatı o kadar canlıydı ki kafanızı suya soktuğunuzda deniz midyesi, kestanesi, yıldızı, dolu rengarenk bir dünya, bir akvaryum görürdünüz. O günlerde Saros mevcut habitat sayesinde kendi kendini temizleyen bir denizdi. Şimdi daldığımızda kupkuru, çorak bir habitat görüyoruz. Birkaç balık veya canlı bir şey görürsek kendimizi şanslı sayıyoruz. Bunun trolden bile etkili en büyük sebebi dinamitle balık avcılığı. Dinamitle patlatmalı balıkçılık yapıldığında belli bir deniz alanındaki tüm canlılar ölüyor. Dinamitçiler öldürdükleri doğal habitat, on binlerce canlı içinden yalnızca 5-10 kilo balık alıyor. Saros yıllardır aralıksız bombalanıyor. Bir an önce bu katliama dur denilmesini istiyoruz” diye konuştu.