Gündem Savaşın insani yüzü sualtında

Savaşın insani yüzü sualtında

12.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü için sualtı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş, savaşın insani yüzünü göstermek için sulatında canlandırılan savaştan sahneleri fotoğrafladı

Savaşın insani yüzü sualtında

Tarihin en kanlı çarpışmalarından biri olan Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü nedeniyle Türkiye’nin tek politik sualtı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş tarafından hazırlanan ‘Dardanel’in Çocukları’ sergisi görücüye çıktı.

Haberin Devamı

Gezi olaylarını, çocuk gelinleri ve Soma maden faciasını sualtında hatırlatarak unutulmaması için de çalışmalar yapan Demirtaş, Kaş’ın derinliklerine 5-6 metre derinliğe gönüllü sualtı sporcularıyla inip 13 fotoğraf çekti.


Savaşta babasını yitiren kız çocuğu, yaralı ANZAK askerini taşıyan Türk askeri, ölü askerleri götüren melek, ölenlerin ardından acı çeken kadınlar, Atatürk’ün Avustralyalı anneler için söylediği sözler, Seyit Onbaşı, sırt sırta saz çalan Türk askeri ile mektup okuyan Anzak askeri, Türk askerine su veren Anzak askeri, yetip giden asker gibi sahneleri gönüllü sporcular canlandırdı.


‘Yaşananları anlattım’

Yaklaşık 4 ay süren çekimler sonunda ortaya çıkan fotoğraf kareleri 22 Ekim 2015’e kadar Çimenlik Kalesi Muavenet-i Milliye Sergi Salonu’nda sergileniyor. Nejdet Demirtaş; “Bu sergide savaşın arka planındaki kadınların, çocukların hikâyelerini kurguladık. Bu kurguların bir kısmı yaşanmış, bir kısmı gerçek hikâyelerden oluştu. Bu sergide savaşın daha insani ve duygusal yanlarını vurgulamak istedim. Gerçekten bu savaşla ilgili dinlediğimiz bir çok hikâyede, asker yakınlarının hikâyelerindeki duyguyu ve yaşananları tanımladım” dedi. Sergi, tüm ziyaretçilere ücretsiz.

Savaşın insani yüzü sualtında


Onlarca gönüllü nefesini tuttu
Çanakkale Belediyesi’nin yanı sıra Campione’un sponsor olduğu çekimler, Akdeniz’in derinliklerde gerçekleşti. Projeyi Blagoy Toprakidis yönetirken, 100 yıl öncesinin asker kıyafetlerini Fadim Üçbaş tasarladı. Başarılı serbest dalış eğitmeni ve profesyonel dalgıç Adnan Yanbay, sualtı modeli Dilara Çetinel ile serbest dalış rekortmenlerimizden Birgül Erken çekimlerde önemli görevler üstlendi. Mete Salman, Ege Erken, Ömer Birol, Levent, Batuhan ve Doğa Ucuzal, Umut servi, Sibel Altan, Serhat Çakılcıoğlu, Selahattin Akın, Evren Orhon, Erkan Cerit, Elif Karaahmet’te Çanakkale Savaşları’nı derinlerde anlatmak için çabaladı. Savaşın 100. Yılı nedeniyle özel bir anma programı ve takvimi hazırlayan Avustralya’nın ise 2016 yılının ilk aylarında seçkin galerilerinde sergiyi açacakları belirtildi.