Gündem Savcıya, muğlak ‘izleme’ yanıtı

Savcıya, muğlak ‘izleme’ yanıtı

11.12.2008 - 00:59 | Son Güncellenme:

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Türkiye genelindeki iletişimin Emniyet, MİT ve Jandarma tarafından izlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) bilgi edinme başvurusu yaptı.

Savcıya, muğlak ‘izleme’ yanıtı

MİT, Eminağaoğlu’nun hakkında bilgi toplanıp toplanmadığı sorusuna, “İşlenmiş ve değerlendirilmiş bilgi yok” yanıtını verdi. Bilgi toplanıp toplanmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı.
EGM de Eminağaoğlu’nun hakkında bilgi toplanıp toplanmadığı sorusuna, “Ergenekon kovuşturmasında sanık ya da şüpheli değilsiniz” yanıtını verdi.
Sorularına net yanıt verilmediğini ve ilgisiz yanıtlar gönderildiğini belirterek Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu Başkanlığı’na başvuran Eminağaoğlu, EGM’nin sorusuna yanıt vermesinin sağlanmasını istedi.

‘Ergenekon’da yok’
EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan gelen yanıtta şöyle denildi: “Adı geçen şahsın İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan, kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen kovuşturma çerçevesinde şüpheli veya sanık olarak yer almadığı anlaşılmıştır. Sahte çürük raporu almak suretiyle askerlik görevini yapmaktan kaçtığı iddialarına ilişkin görev, yetki ve sorumluluk, Milli Savunma Bakanlığı’na ait olup birimimizi ilgilendirmemektedir.”

Ne sormuştu?
Eminağaoğlu, yaptığı başvurularda, şu soruları yöneltti:
“Hakkımda herhangi bir içerikte toplanan herhangi bir bilgi ve belge olup olmadığının, var ise bu bilgi, belge ve diğer verilerin hangi gerekçe ve kapsamda toplandığının, hangi kaynaklardan, hangi içerikte, bilgi ve veri toplandığının tarafıma iletilmesini arz ederim.”

Eymür davası tekrar görülecek
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, eski MİT Daire Başkanı Mehmet Eymür aleyhine açtığı manevi tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
Perinçek, Eymür’ün “Sentez” isimli kitabında kendisi hakkında kullanılan “terörist, orta oyuncusu, deli, PKK dostu, elleri kana bulaşmış, cinayet azmettiricisi, yalancı, ruh hastası” gibi ifadeleri için Eymür ve yayıncı şirket hakkında manevi tazminat davası açmıştı. İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetmişti. Perinçek de kararı temyizi etmişti.
ANKARA Milliyet