Gündem‘Seben fosil ormanı koruma altına alınsın’

‘Seben fosil ormanı koruma altına alınsın’

07.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bolu’da Türkiye’nin tek fosil ormanında araştırma yapan Prof. Dr. Ünal Akkemik, “Çok önemli bir jeolojik miras. Koruma altına alınmalı” dedi

‘Seben fosil ormanı  koruma altına alınsın’

Yerkürenin milyonlarca yıl önceki iklimi, bitki örtüsü ve coğrafi şekilleri hakkında fikir veren fosil ormanları bilim dünyasında çok önemseniyor. ABD, Brezilya ve Çin’de az sayıda bulunan fosil ormanlarından biri 2013’te Bolu’nun Seben ilçesinin Hocaş köyünde tescillenmişti. Ülkemizin dikili ağaçlardan oluşan ilk ve tek fosil ormanında uzun süredir araştırmalar yapan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, Milliyet’e konuştu.

Haberin Devamı

Akkemik, şunları söyledi: “Fosil ormanı 18-20 milyon yaşında. Dünyanın farklı bölgelerinde bulunan fosil ormanlar 250 milyon yıl öncesine kadar iniyor. Seben, erken miyosen döneminde oluşan karasal alanın en önemli temsilcilerinden. O dönemde göl kenarında bulunan orman; palmiye, kavak, söğüt ve sığla gibi ağaçlardan oluşuyordu.

Milliyet

‘Turizm merkezi olur’

Yukarısında meşe ve ardıç, üst taraflarda ise çam, sedir ve ladin gibi ağaçlar vardı. Bolu Aladağlar’daki volkanın patlamasıyla piroklastik akıntı denilen kaya parçalarıyla dolu sıcak akıntı her şeyi sürükledi. Önüne gelen göl ya da denizde aniden soğuyan akıntı nedeniyle ağaçların gövde parçaları aşağı kadar taşındı, kıyıya yakın ağaçların ise dikili gövde parçaları yerinde kaldı. Volkanik patlamanın ardından magmatik kayaçlar ve suyun altındaki ağaçlar taşlaştı. Milyon yıllar içinde bölge yükselirken deniz çekildi. Taşlaşan ağaçlar yüzeye çıktı. Bölgeye şu anda ardıç, karaçalı ve alıçların bulunduğu bir orman yapısı hakim. Bölgenin koruma altına alınması, jeoloji ve coğrafya tutkunları için bir turizm merkezi haline getirilmesi mümkün.”

Haberin Devamı

20 milyon yıllık jeolojik miras

Milliyet

Fosil ormanında ilk çalışmalar 2012’de yapıldı. 600 hektarlık alan Orman Genel Müdürlüğü tarafından ‘Seben Fosil Araştırma Ormanı’ olarak tescillendi.

‘Önemli bir değer’

Bölgenin korunması için mücadele eden Hocaş köyü eski muhtarı Nurullah Güler ise, “Taşların içinde ağaçları görüyor ve ilgileniyorduk. 2005’te iki Alman gelerek köyümüzde üç ay kaldı ve bazı ağaçları götürmek istediler. Buna engel olduk ve yetkililere haber verdik. Alan halen tam koruma altında değil. Detaylı bilimsel çalışma yapılıp dünyaya tanıtılırsa, bölgenin turizmi için büyük bir atılım olacak. Midilli’deki Sigri fosil ormanına yılda 30 bin doğa meraklısı gidiyor. Fosil ormanımız, bölgemizin tanıtımı ve turizm geliri için çok önemli bir jeolojik değer” dedi.