Gündem ‘Seçimlere ittifaka dahil olmadan gireceğiz’

‘Seçimlere ittifaka dahil olmadan gireceğiz’

21.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, geçen hafta Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret ederek, Cumhur İttifakı ile birlikte yol yürüme teklifinde bulunmuş, Erbakan da cevabı en kısa zamanda ileteceklerini belirtmişti. Geçen sürede partisinin yetkili kurulları ve il başkanlarının görüşlerini alan Erbakan, dün parti genel merkezi önünde toplananan kalabalığa hitap etti.

‘Seçimlere ittifaka dahil olmadan gireceğiz’

ANKARA Milliyet - Erbakan, “Yetkili kurullarımız ve teşkilatlarımızla gerçekleştirdiğimiz kapsamlı, teferruatlı istişareler ve müzakereler sonucunda, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan milletvekili seçimlerine, tüm seçim bölgelerinde herhangi bir ittifaka dahil olmadan, müstakil olarak girme kararı almış bulunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Partisinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu da açıklayan Erbakan, teklifleri için AK Parti yetkililerine teşekkür etti ve kendilerine seçim çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Partisinin Cumhur İttifakı’na katılmayacağını açıklamasının hemen ardından adaylık başvurusunu yapan Erbakan, YSK’dan ayrılırken gazetecilerin “Seçim ikinci tura kalırsa bir ittifak olacak mı?” sorusuna, “Bunlar ikinci tura kalırsa konuşulacak konular. Yetkili kurullarımızla istişare edip ona göre adım atarız”
yanıtını verdi. Erbakan, “Cumhur İttifakı ile anlaşma sağlanamasının nedeni nedir?” soru üzerine de “Bunları zamanı geldiğinde teferruatlı olarak açıklarız” dedi. Erbakan’a eşlik eden şarkıcı Davut Güloğlu, YSK’dan çıkarken seçim şarkılarını söyledi.

Haberin Devamı

‘20 vekil istedi’

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmama kararına ilişkin kulis bilgilerini paylaşan CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, görüşmelerin “milletvekili sayısı”na takıldığını söyledi. Canova “Edindiğim bilgilere göre Yeniden Refah Partisi, 20 milletvekili istedi ama AK Parti buna sıcak bakmadı. Yeni seçim sisteminde yüzde 7’lik oy oranına sahip bir parti 25 vekil çıkarabiliyor. Son oy oranlarına baktığımızda Yeniden Refah Partisi’nin yüzde 1.5, en fazla 2 buçukluk oy oranına sahip olduğu gözlemleniyordu. Bu oy oranına sahipken 20 milletvekili talep etmesi fazla bir talep olarak okundu ve kabul görmedi” dedi.