Gündem Şehirler arası seyahatin detayları

Şehirler arası seyahatin detayları

15.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de Kovid-19 vaka sayısı ve can kaybında görülen artışın ardından dün kısmi kapanma dönemine geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında alınan kararları açıklaması sonrasında uygulanacak kısıtlamaların detayları İçişleri Bakanlığı genelgesiyle duyuruldu.

Şehirler arası seyahatin detayları

Valiliklere gönderilen genelgede şu ayrıntılar yer aldı:

Haberin Devamı

- Hafta içi 19.00-05.00 arasında, hafta sonları ise cuma saat 19.00’da başlayıp, cumartesi ve pazar günlerini kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

- Tüm işyerlerinin (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenecek.

- Hafta sonları market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonu ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri de açık olacak.

- Hafta içi; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00, 18 yaş altı ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altı gençlerin, şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları kullanılmak suretiyle mümkün olacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Genelge sonrası şehirler arası seyahatle ilgili getirilen düzenleme tartışmaları ve kafa karışıklığını gündeme getirdi. Özel araçla şehirler arası yolculuklar, hafta içi sabah 05.00 ile akşam 19.00 arası gerçekleştirebilecek. Bu saatlerde herhangi bir seyahat zorunluluğu gerekçesine ihtiyaç olmayacak. Özel araçla şehirler arası seyahat, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 19.00 ile 05.00 saatleri arasında ve hafta sonları ise yapılamayacak. Hafta sonları ve hafta içi kısıtlama saatleri sürelerinde ancak toplu taşıma araçları ile şehirler arası seyahat edilebilecek.

Yeni tedbirler başladı

Kovid-19’la mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler dün saat 19.00 itibariyle başladı. Daha önce hafta içi saat 21.00-05.00 arası uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, dün 19.00-05.00 arası uygulanmaya başlandı. Evlerine gitmek isteyen vatandaşlar, kısıtlama öncesi trafik ve toplu taşıma duraklarında yoğunluk oluşturdu. Sokak kısıtlamasının başlamasının ardından ise yollar, sokaklar ve meydanlar sessizliğe büründü. Polis ekipleri ise kısıtlama sırasında şehirler arası seyahat yasağı kapsamında uygulama noktalarında denetim gerçekleştirdi.