Gündem Şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu? HES kodu nereden ve nasıl alınır?

Şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu? HES kodu nereden ve nasıl alınır?

11.06.2020 - 16:39 | Son Güncellenme:

1 Haziran'da başlayan normalleşme sürecinin ardından son olarak 15 şehir için uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından otobüs seferleri, tren ve uçak seferleri yeniden başladı. Bulundukları şehirlerden memleketlerine veya tatil beldelerine seyahat etmek isteyen vatandaşlar şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu?

Şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu HES kodu nereden ve nasıl alınır

Normalleşme sürecinin başlamasının ardından son olarak 15 ile kadar düşürülen seyahat yasağı resmen kaldırıldı. İkamet ettikleri illerden memleketlerine ve tatil beldelerine seyahat etmek isteyen binlerce vatandaş şimdilerde HES kodu nereden ve nasıl alınır sorusuna yanıt aramaya başladı. Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden alınabilen HES kodu aynı zamanda SMS ile de alınabiliyor. Peki Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu, HES kodu nereden ve nasıl alınır?

Haberin Devamı

ÖZEL ARAÇLA SEYAHATLERDE HES KODU ZORUNLU MU?

Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunluğu bulunmuyor. Ancak otobüs, uçak ve tren ile seyahat etmeniz halinde HES kodu almanız gerekiyor.

SMS İLE HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

Şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu HES kodu nereden ve nasıl alınır

HES KODU NASIL ALINIR?

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada "Salgınla bulaşan hastalıklarla ilgili, sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda, özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya eğer virüs bulaştığı tespit edilirse, yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Tüm ulaşım süreçlerinde, 'Hayat Eve Sığar' mobil uygulaması üzerinden, HES kodu oluşturulabileceği gibi kısa mesaj yoluyla da HES kodu alınabilecek. Böylece seyahatlerde tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak. "dedi.

HES kodlarının kişiye özel üretilen tekil kodlar olduğunun altını çizen Koca, kontrolü ve yönetiminin kişinin elinde olacağını vurguladı.

T.C. kimlik numarası gibi sabit olmadığını, her paylaşımda farklı bir kodun oluşturulacağına dikkati çeken Koca, kod sayesinde kimsenin kimlik numarası gibi kişisel bir bilgiyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacağının altını çizdi.