Gündem Şehirler kararacak güvenlik ne olacak?

Şehirler kararacak güvenlik ne olacak?

21.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı ve geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Genel Aydınlatma Yönetmeliği, kentlerdeki aydınlatmalara tasarruf öngörüyor.

Şehirler kararacak güvenlik ne olacak

Halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri ile yürüyüş yolu gibi yerlerdeki mevcut aydınlatma tesisleri ve yeni yapılacak tesislerde lambalar yönetmelik kapsamında yarı yarıya kısılıcak. Gece saat 02.00’dan sonra gerçekleştirilecek yüzde 50 oranındaki loşlaştırma için gerekli yatırımlar 31 Aralık 2015 tarihine kadar tamamlanacak. Yönetmeliğe göre her ilde ‘Aydınlatma Komisyonu’ oluşturulacak.

Suç oranı yükselir
Komisyonda; vali veya vali yardımcısının başkanlığında büyükşehir belediyesinden 2 üye, toplantı gündemine ilişkin ilgili belediyelerden birer üye ile dağıtım şirketinden 1 üye ve TEDAŞ temsilcisi bulunacak. Komisyon, gerekli gördüğü takdirde kamu kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt- üst geçit, köprü, meydan ve veya yaya geçidi gibi yerlerin aydınlatmalarını kesebilecek.
Tasarruf amaçlı loşlaştırmayı öngören yönetmeliğe yönelik değerlendirmeler ise şöyle;

Türk Milli Aydınlatma Komitesi Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil: “Loşlaştırma sistemi her zaman geçerli bir sistem. Ancak uygun senaryolar gerekiyor. Park ve bahçeler güvenlik amaçlı aydınlatılıyor. Güvenlik koşullarını aşmayacak şekilde bu yapılabilir. Ancak yolların aydınlatılması konusunda hala çelişkiler var. Belli saatlerden sonra yol boşaldığında araç hızı artar. Çevre aydınlatmaları var, ışıklar var. Aslında tehlikeli bir cismi görebilmesi için daha yüksek bir aydınlatma olması gerekiyor. Büyük şehirlerimizde gereğinden fazla aydınlatma var. Eğer verimlilik yapacaksak hoş görünmek için her yere aydınlatma yapılmaması gerekiyor.”

Polis Akademisi öğretim üyesi Turgut Göksu: “Yapılan araştırmalarda gece saatleri suç oranlarının en fazla olduğu zaman dilimi. Ancak iyi aydınlatılmış yerlerde bu oran düşüyor. Suçun en çok meydana geldiği yerler aydınlatması az, karanlık yerler. Tecavüz, kapkaç, gasp, yaralama gibi her türlü suç türü en fazla karanlık yerlerde meydana geliyor. Bu sebeple bu yönetmeliğin iyi gözden geçirilmesi gerekiyor. Emniyetten feragat ederek tasarruf yapılmaz. Halkın güvenliği her şeyden önemlidir. Halkın yoğun olarak kullandığı alanların aydınlatması kesinlikle düşürülmemeli. Tasarruf isteniyorsa İstanbul’da Boğaz Köprüsü’ndeki ışıklı süslemelerin oranı düşürülmeli ve bu tasarrufla

Sokaklar daha fazla aydınlatılmalı.”

Şehir Plancısı Korhan Gümüş: “Ülkemizde ilk önce gereksiz yere yapılan aydınlatmalar kontrol altına alınmalı. Kamu idarecileri belediyelerde, saraylarda, kışlalarda kafalarına göre aydınlatma yapıyorlar. Ekonomik tasarruf yapılacaksa akılcı enerji kullanımı olmalı. Mimaride olduğu gibi aydınlatmada da plansızlık ve proje yönetiminden uzak bir anlayış söz konusu. Halkın daha yoğun yaşadığı yerlerde saat 02.00’den sonra aydınlatma düşürülmesi doğru değil. Etüt çalışması yapılıp buna göre hareket edilmeli. Ayrıca gece belli bir saatten sonra şehrin kararması gibi bir durum söz konusu olacaksa da bu “Artık evinize dönün” demek gibi bir durum olur.”