27.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş
Hopa’da meydana gelen sel felaketi sırasında kaybolan 4 yaşındaki Talha Su, ilçe merkezinden geçen Sundura deresi ve çevresinde aranıyor.
Küçük Talha, sel felaketinin yaşandığı gün Hopa Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evlerinde annesi Ayla Su ve 8 yaşındaki ablası Ümmügül ile birlikteydi. Yağış şiddetlenince anne Su, çocuklarını da alarak dışarıya çıktı. Yağışın daha da şiddetlenmesi üzerine mahalle halkı itfaiyeden yardım istedi.
Bölgeye gelen itfaiye aracına binen Ayla Su ve çocukları Ümmügül ile Talha, bir süre sonra aracın sel sularına kapılmasıyla dereye düştü. Ayla Su ve kızı Ümmügül Su, yakındaki bir iş makinesi tarafından kurtarıldı ancak Talha’ya ulaşılamadı. Küçük Talha, dün de ilçe merkezinden geçen Sundura deresi ve çevresinde arandı ancak bir sonuç alınamadı.
Yıllardır sürüyor
Talha’nın evinde ise acı vardı. Talha’nın babası Erkan Su, aralıksız gözyaşı döküyordu. Yıllardır süren ihmalin bu felakete yol açtığını söyleyen baba Su, çocuğunun kaybolmasında 3 dönem belediye yönetiminin ihmali olduğunu savunarak, evlerinin önünden geçen derenin her an taşabileceğini videolar çekerek yetkililere anlatmaya çalıştığını ama kimsenin ilgilenmediğini söyledi. Evlerinin önünden geçen derenin ıslah edilmesi için yıllardır mücadele ettiğini söyleyen Erkan Su, “Benim oğlum şuradan gitti, kayboldu. Dağ kopmadı, evim yıkılmadı, oğlum nasıl düşsün dereye? Evim yıkılmış olsaydı bir şey demezdim. İtfaiye aracından düştü. İsyanım Allah’a değil, insanlara. İhmali çekin, duyurun Türkiye’ye. Dereyi yapmayanların benden çekecekleri var. Hopa’yı bunların başına yıkacağım.
Benim oğlum yok artık. Oğlumu yok ettiler benim. 3 dönem belediye başkanından hesap soracağım. Benim arazimi telef ettiler, oğlum orada gitti” diye haykırdı. Erkan Su, 2 dönem önceki Hopa Belediye Başkanı CHP’li Turan Kasımoğlu, 1 dönem önceki ÖDP’li Yılmaz Topaloğlu ve mevcut belediye başkanı Nedim Cihan’dan ayrı ayrı hesap soracağını belirtti.
Hopa’da bebek giyimi üzerine küçük bir dükkanının olduğunu ve devlete karşı tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Erkan Su, “Aç kaldım vergimi ödedim.
Ne vergi borcum ne Bağkur borcum var. Benim 1 kuruş borcum yok devlete, simit yedim, vergimi ödedim. Oğlum gitti, çaresi yok, neyin çaresi olabilir” diye konuştu.
KURBAĞA ADAMLAR ARIYOR
Hopa’daki selde kurtarıldıktan sonra devrilen itfaiye aracından dereye düşerek kaybolan 4 yaşındaki Taha Su “kurbağa adam”lar tarafından aranıyor. 7 kişilik ekip Sundura Deresi ağzı ve sahildeki aramalarını gün boyu sürdürdü. Sahil güvenliğe ait bir helikopter denizde havadan tarama yaparken AFAD ekipleri de dere kenarlarında arama gerçekleştiriyor.
Dehşet anları kamerada
İtfaiye aracının devrilmesi ile yaşanan dehşet anlarının kaydedildiği görüntüler ortaya çıktı. 45 günlük bebek Bingüzel Durmuş’un Hopa’da devrilen itfaiye aracından yaralı olarak kurtulduğu ve Rize’de tedavi altına alındığı ve hastanede tedavi edildiği belirtildi.