Gündem Servo Motor Nedir, Nasıl Çalışır? Servo Motor Özellikleri Ve Kullanıldığı Alanlar

Servo Motor Nedir, Nasıl Çalışır? Servo Motor Özellikleri Ve Kullanıldığı Alanlar

21.04.2020 - 18:42 | Son Güncellenme:

Servo motor, teknolojide çok kullanılan bir terimdir. Özelliklerinin bilinmesi faydalı olacaktır. Sizler için; servo motor kavramına ilişkin bilgileri, servo motorun işlevleri ve kullanıldığı alanlar gibi bazı önemli konuları; sizler için hazırladık. 

Servo Motor Nedir, Nasıl Çalışır Servo Motor Özellikleri Ve Kullanıldığı Alanlar

Servo motorlar, motor ve robot teknolojisinde en fazla kullanılan motor çeşitlerindendir. Servo motorlar; çıkış, mekaniksel konumlar, hız veya ivme gibi parametrelerin de kontrol edildiği ve hareket kontrolü yapılan bir çeşit düzenektir. Servo motor içerisinde, herhangi cins bir motor AC, DC yahut step motor bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Servo Motorlar ve Çeşitli Özellikleri 

Servo motorlar, bir mekanizmanın performansını etkileyecek hataları; geri bildirim sinyalleri yardımıyla denetler. Kısa zaman aralığında hataları kontrol edecek ve bu hataları engelleyecek, çoğunlukla bir DC tür motor çeşididir. 

Servo motorlar, dönüş yönünün belirli açılarda dönmesi istenilen uygulama alanlarında çok tercih edilmektedir. Servo motorlar, bazı uygulama alanlarında motorun çok yüksek hızda sürekli dönmesinin istenmediği veya belirli aralıklarda pozisyon almak için de kullanılır.

Servo Motor Özellikleri ve Step Motorlara Göre Farkları 

Bazen servo motorlar, step motorlar ile karıştırılabilir. Bu iki motoru birbirinden ayırabilmek için de, bazı kurallar vardır. Step motorlardan, sadece tek kablo grubu çıkabilir. Servo motorlardan ise, iki tür kablo grubu çıkmaktadır. Bu kablo gruplarından birisi, enerji kablosu; diğer kablo grubuysa, sinyal kablosudur.

Haberin Devamı

Sinyal kabloları, çoğunlukla enkoder kablolarıdır. Soketlerde ise, çok ince pimler bulunan soket enkoder; daha kalın pimlerin bulunduğu soket ise, enerji besleme grubudur. Servo motorların kontrol edilebilmesi için, servo sürücülere ihtiyaç duyulur. Bu sürücülerin sayesinde, servodan gelen sinyallerle, hareket ve hız kontrol edilir. 

Servo Motorların Kullanım Alanları 

Servo motorun en fazla kullanılan uygulama alanı, robot teknolojisidir. Servo motor, içerisinde bulunan AC, DC veya step motorlara göre işlev de görebilir. Kullanım alanları yaygındır. 

Servo motorların başlıca kullanım alanları şunlardır: 

 

 - Büro makinaları 

 - Pompalar 

 - Klimalar 

 - Radarlar 

 - Torna tezgahları (CNC ) 

 - Uzaktan kumandalı oyuncak arabalar 

 - Robotlar 

 - Arabalar 

 - Paketleme makinaları 

Servo Motorun Çalışma Prensibi 

Servo motorun miline bağlı olan bir enkoder vardır. Bu enkoder servo motorun dönüş yönü, hızı ile dönüş açısını sürekli kontrol edebilmek için servo sürücüsüne sinyal göndermektedir. Ardından, sürücüye gelen sinyallere göre de; servo motora komut verir. Geri besleme sinyali ile de, kontrol edilir. Normal bir servo motor, 0 ile 180 derece arasındaki açısal hareketleri kontrol etmektedir.