Gündem ‘Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir’

‘Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir’

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Uzmanlar saat 11.00 ile 16.00 arasında güneş ışınlarının daha yoğun olduğu gerekçesiyle, bu saatlerde sıcak çarpması riskine karşı zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

‘Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir’

ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Güneşin dik geldiği saatlerde direkt güneşe maruz kalınmaması gerektiğini kaydeden İTÜ Afet Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak hava dalgalarında insanların ısı stresi ve sıcak çarpması gibi sıkıntılar yaşayabileceğini kaydederek, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu: “Bu havalarda kola, alkollü içecekler içmemek gerekir. Bunlar idrarı artırıcı su kaybına neden olan içeceklerdir. Susamadan su içmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Çocukların da gölgede fazla hareket etmeden oyun oynamaları, kitap okumaları gibi aktivitelere yönelmesi gerekiyor. Sıcak hava dalgaları sessiz bir afettir. Anadolu’da köylüler sabah namazıyla gider işine, 10-11 gibi işini bırakır, akşam tekrar yapar ama kentlerde yetişenler bu tür şeyleri bilmez. Biz çocuklara ‘Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç’ deriz. 11.00 - 16.00 saatleri arasında güneş dik açıyla geldiği için gölgeni göremezsin. O yüzden gölgeni görmediğin saatlerde gölgeye kaçmak gerekiyor. Sıcak hava dalgalarını da afet olarak görmeliyiz. Ama Türkiye’de adı sanı yok. Türkiye’de genelde devlet ve belediyeler kışın donanı görür, yazın yananı pek görmez. Belediyeler, kışın donacak olanları topluyorsa yazın da yanacak olanlara yardım etmeli. Yaşlılar, hasta ve yatalaklar için önlem µalınmalı. Çünkü sıcak hava dalgalarını daha sık yaşayacağız.”

Haberin Devamı

‘Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir’

Mikdat Kadıoğlu

Sıcak çarparsa ne yapmalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Canpolat, “Sıcak çarpmasında vücut aşırı sıcak nedeniyle normal ısı düzenlemesini kaybeder ve vücut ısısı 40 dereceyi aşar. 40 derecenin üzerindeki ateş ise organların hasar görmesine hatta ölüme neden olabilir” dedi. Sıcak çarpması tedavisinde hedefin vücut sıcaklığının düşürülmesi olduğunu belirten Canpolat, “En yakın sağlık kuruluşuna başvuruncaya kadar sıcak çarpması belirtileri gösteren kişi hemen serin bir yere alınmalı. Üzerindeki sıkı giysiler gevşetilmeli. Vücuttaki sıvı ve elektrolik kaybını karşılamak için bol su içirilmeli ve tuzlu yiyecekler tüketmesi sağlanmalı. Ancak bireyin şuur durumunda bulanıklık varsa su ve başka gıda vermekten kaçınılmalı, hızlıca sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı. Kişinin soğuğa yakın suyla duş alması sağlanmalı. Duş olanağı yoksa buz paketleri veya soğuk ıslak havlularla vücuda kompres yapılmalı. Sıcak çarpmasında ateş 40 dereceyi aşsa da, ateş düşürücü ilaçların tedavide yeri yoktur” diye konuştu.