Gündem Şiddet zanlısı gizli tanık

Şiddet zanlısı gizli tanık

29.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

DHKP-C operasyonlarında verdiği ifadelerle çok sayıda kişinin özgürlüğünü kaybetmesine yol açan ve devlet korumasındaki A. isimli gizli tanığın, eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle iki kez tutuklandığı ortaya çıktı...

Şiddet zanlısı gizli tanık


Yakın dönemdeki tüm operasyonlarda etkin biçimde kullanılan ve verdikleri ifadelerle çok sayıda kişinin özgürlüğünü kaybetmesine yol açan gizli tanıklarla ilgili yeni skandallar ortaya çıkarken, bir gizli tanığın adı bu kez kadına şiddetle gündeme geldi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre DHKP-C operasyonlarında gizli tanıklık yapan A. isimli şahıs eşine şiddet uygulamaktan iki kez tutuklandı.
İstanbul’da yaşadığı sırada DHKP-C ile ilgili önemli bilgiler verebileceği söyleyen bir kişi polisi aradı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün raporu doğrultusunda gizli tanık statüsü verilen A. isimli gizli tanık, fiziki takip koruma tedbiri altına alındı. A., daha sonra İstanbul’dan çıkarılarak başka bir şehirde belirlenen güvenli eve (safe house) yerleştirildi.

‘Tanık’ olanağını kullandı
A.’nın İstanbul’dan çıkarılmadan bir süre önce, üç çocuğunun annesi olan eşine şiddet uyguladığı öğrenildi. Şiddet gören eş, şikâyette bulundu. Eşinin şikayeti üzerine hakim karşısına çıkan A.’ya evden uzaklaştırma cezası verildi. A.’nın tutuksuz yargılandığı dava ise sürdü. A.’nın eşi ayrıca eşine boşanma davası açtı. A.’nın gizli tanık olduktan sonra İstanbul’dan başka bir şehre yerleştirilmesinin ardından, eşine şiddet uygulamaktan yargılandığı dava sonuçlandı. Dava sonucunda A.’ya 6 ay hapis cezası verildi. Eşinin açtığı boşanma davasının da sonuçlanmasıyla A., mahkeme kararıyla eşinden de boşandı. Hakkında hapis cezası verilen A., koruma altında olduğu şehirde, kendisini koruyan polisler tarafından cezaevine teslim edildi.
A., buradaki cezası bittikten sonra cezaevinden çıkarak, yeniden polis tarafından aynı şehirde koruma altına alındı. A., cezaevinden çıktıktan sonra kendisine verilen haklardan faydalanarak İstanbul’a ailesini görmeye gitti. A., burada kendisinden boşandıktan sonra ailesinin yanında yaşamaya başlayan eşinin evine gitti. A., burada yine eşine şiddet uyguladıktan sonra İstanbul’u terkederek koruma altında olduğu şehire döndü. Eşinin ikinci kez şikâyeti üzerine A., mahkeme önüne çıktı. Hakkında ilk şiddet olayından da ertelemeli cezası bulunan A., yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.
A., gizli tanık olduktan sonra DHKP-C örgütüne yönelik soruşturmalarda ifade verdi. A.’nın verdiği ifadeler sonrasında aralarında avukatlardan öğrencilere, Grup Yorum üyelerinden memurlara kadar farklı kesimlerden çok sayıda kişi, örgüt üyesi olmaktan gözaltına alındı.

Çıkınca da korunacak
Halen koruma altında olduğu şehirde tutuklu bulunan A.’nın cezasını çektikten sonra tahliye olmasının ardından, gizli tanık statüsünün devam edeceği öğrenildi. A.’nın güvenlik gerekçesiyle başka bir şehirde oluşturulan güvenli eve yerleştirilebileceği ifade edildi.