Gündem Şiddete boyun eğmeyin susmayın, affetmeyin!

Şiddete boyun eğmeyin susmayın, affetmeyin!

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllarca şiddetin her türüne maruz kalan Arzu Boztaş, Handan Aşkın ve Zehra Elber boşanmak isteyince kolunu bacağını, gözünü kaybeden kadınlardan sadece üçü. Hayata sıkıca tutunarak mücadeleyi sürdüren bu yürekli kadınların mağdurlara ortak mesajı ise şiddete karşı sesiz kalmayın...”

Şiddete boyun eğmeyin susmayın, affetmeyin

Arzu Boztaş, Handan Aşkın ve Zehra Elber, şiddet gören onlarca kadından 3’ü. Arzu Boztaş çocuk yaşta zorla evlendirildikten sonra başına gelmeyen kalmadı. Handan Aşkın 11 yıl evliliği boyunca sürekli şiddet gördü, ‘Eşim düzelir’ diye yıllarca bekledi ve ölümden döndü. Zehra Elber balkondan atıldı, kulağı koparıldı... 3 kadın gördükleri şiddetin sonu gelmeyince boşanmaya karar verdi. Boşanmak istedikleri için de eşleri tarafından öldürülmek istendiler. Şans eseri hayatta kalan Boztaş, Aşkın ve Elber’in ortak mesajı: “Affetmeyin, boyun eğmeyin.”

Haberin Devamı

Şiddete boyun eğmeyin susmayın, affetmeyin

Hâlâ tedavisi sürüyor

Arzu Boztaş (30), 14 yaşında ailesi tarafından zorla evlendirildi ve yıllarca eşi tarafından şiddettin her türlüsünü gördü. 6 çocuk annesi Boztaş yıllarca gördüğü şiddetin üzerine bir de eşinin kuma getireceğini öğrenince daha fazla dayanamadı. Eşinin kuma getirmesini kabul etmeyen ve boşanmak istediğini söyleyen genç kadın, eşi tarafından av tüfeği ile bacaklarından ve kollarından vuruldu. Bacaklarını ve kollarını kaybeden genç kadın, 3 ayda 1 devletten aldığı 1 bin 300 TL’lik engelli maaşı ile hayata bir başına tutunmaya çalışıyor. Genç kadının 6 çocuğu ise yetiştirme yurdunda kalıyor. Boztaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“14 yıllık evliliğim boyunca çok mücadele verdim ama ailemin tek bir desteğini görmedim. ‘Şiddet görüyorum’ dediğim ailem bana, ‘Gelinlikle gittin, kefenle gelirsin’ dedi. Bu durumda olmamın bir nedeni olarak ailemin beni zorla çocuk yaşta evlendirmesinin de etkisi olduğunu söylediğimde ise ailem beni tehdit etti. Eşim ise bana yaptıklarından dolayı sadece 20 yıl ceza aldı, müebbet hapis cezası almasını isterdim. Şiddet gören kadınlar, susmayın, boyun eğmeyin. Burada devlete de büyük bir pay düşüyor. Şiddet gören kadınların ölmesini beklemesinler. Kadınlara destek olsunlar. Başıma bunca şey geldi hâlâ bu adamdan boşanmış değilim, bir an önce boşanmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Görmediği işkence kalmadı

Şiddete boyun eğmeyin susmayın, affetmeyin

Yıllarca şiddete maruz kalan kadınlardan biri de 24 yaşındaki iki çocuk annesi Zehra Elber. 6 yıl boyunca eşi Gökhan Elber’den her türlü şiddeti gören Zehra Elber, defalarca vücudu mosmor olana kadar dövüldü, kulağı koparıldı, ikinci kattan atıldı. Yaşadığı şiddete daha fazla dayanamayan genç kadın, boşanma davası açtığında ise eşi tarafından üzerine kezzap döküldü. Vücudu ve yüzü yanan genç kadın, göğüslerini ve bir gözünü kaybetti. Elber yaşadığı acıları şöyle anlattı:
“Evlendiğimden beri eşimden sürekli şiddet gördüm. Gördüğüm şiddetin boyutu her geçen gün arttı. Bir defa da ikinci kattan aşağı attı. İki ayağım da kırılmıştı fakat olayın sıcaklığı ile hastaneye götürmedi. Ertesi gün Sabah yürüyemediğimi fark edince hastaneye götürdü. Hastanedeki ifademde ise kaza ile düştüğümü söyledim. Çünkü şikâyetçi olamıyordum, eşim sürekli şikayetçi olmam durumunda ölümle tehdit ediyordu. Her şeyi göze alıp gidip boşanma davası açtım. Bunun üzerine eşim kezzap suyuna farklı maddeler katarak başımdan aşağıya döktü. Bu sırada tüm vücudum yandı ve bir gözümü kaybettim. İki göğüsüm eridi. Yüzüm tanınmaz durumda, eski halinden eser yok. İnsan içine çıkamaz oldum. Hayatım karardı. İş bulamıyorum. İnsanlar suratıma tuhaf tuhaf bakıyor. Benim en büyük hatam düzelir diye her defasında eşimi affetmem oldu. Buradan şiddet gören kadınlara şunu demek istiyorum. Affetmeyin. Eğer affederseniz devamı da gelir.”

Yazarlar