Gündem Şiddete karşı yanınızdayız

Şiddete karşı yanınızdayız

18.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Artan şiddete dikkati çeken webseans.com, ‘Şiddete karşı yanınızdayız’ sloganıyla mayıs ayı boyunca gönüllü 30 psikolog ile şiddet mağdurlarına ücretsiz olarak online seans desteği veriyor...

Şiddete karşı yanınızdayız

Çiğdem Yılmaz -  Yeni nesil teknoloji platformlarından webseans.com şiddet mağdurlarına psikolojik destek sunan projeyi hayata geçirdi. Platformun kurucu ortağı Eylem Doğan şunları söyledi: “Maalesef hepimiz her gün şiddet ve cinayet haberlerini içimiz acıyarak izliyoruz. Üstelik son bir yılda koronavirüs dolayısıyla evlerimize kapandığımız süre içinde şiddet olayları, yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlar dolayısıyla daha da artmış durumda. Biz de webseans.com olarak şiddetle mücadelede yer almak istedik. Bünyemizdeki 30 psikoloğumuzla Mayıs ayı boyunca şiddete maruz kalmış ya da öfke kontrolünde sorun yaşadığını düşünen herkese webseans.com’da destek olmak istiyoruz. Yapmaları gereken tek şey webseans.com’a girip ‘Şiddete karşı yanınızdayız’ bölümüne başvuru yapmak. 5 gün gibi kısa bir sürede 60 başvuru aldık.”

Haberin Devamı

‘Çocukluk travması’

Kampanyaya katılan gönüllü psikologlardan Hakan Kızıltan “Kadına şiddet nerdeyse katliam boyutuna yaklaştı. Kadınlar erkeklerin nesnesi değil, kendi başlarına bir özne olduklarını fark ettikleri ve sahiplendikleri ölçüde şiddete maruz kalıyorlar. Şiddetin kökeninde kendine ve dünyaya duyulan nefret yatıyor” dedi. Uzman klinik psikolog Sena Varlık Güngör de “Şiddet olaylarının ortak noktasının çocukluk travmaları. Bu kişilerde narsistik kişilik bozukluğu, sınır kişilik bozukluğu, alkol veya madde bağımlılığına sık rastlarız. Nasıl ki kanser hastalarında erken teşhis hayat kurtarıyorsa şiddet söz konusu olduğunda da erken teşhis hem şiddete yatkınlığı olan kişiyi hem de toplumu kurtarıyor, koruyor” diye konuştu..

Haberin Devamı

‘40 yıl etkiliyor’

Yapılan araştırmaların, çocukluk çağında maruz kalınan şiddetin etkilerinin 40 yıla kadar sürebildiğini gösterdiğini anlatan uzman klinik psikolog Elif Nuhoğlu da şu bilgileri verdi: “Şiddete maruz kalan bireylerde değersizlik, yetersizlik ve özgüven kaybı karşımıza çıkıyor. Şiddet salgın bir hastalık gibi temas ettiği herkesi etkiliyor. İnsan ruhunda bıraktığı bu etki, şiddetin bir miras olarak şiddet gören kişide de ortaya çıktığını gösteriyor.”

‘Kızlarıma sarıldım’

Online seans desteği alan M.E. şunları anlattı: “Kızım Instagramda görünce hemen siteye girdi ve başvuru yaptı. Başvurumu yapar yapmaz da ilk seansımız gerçekleşti. Devlet memuruyum ve evliliğim boyunca hep şiddet gördüm. Boşandıktan sonra da geçmişte yaşadıklarım hep benimleydi.Yıllarca hayatı, hani hava bulutlu olur ve yağmur yağacaktır ama yağmaz öyle görüyordum. Daha ilk seanstan sonra güneşi gördüm. Birilerin olduğunu ve bize dokunduğunu biliyorum artık. Yaşadıklarımı anlattıktan sonra kendimi ilk defa hafiflemiş hissetim. Kendime olan güvenim geldi. Yıllar sonra kızlarıma ilk defa sarıldım. İlk seans olmasına rağmen geri bildirimlerini aldım.”