Gündem Şifresiz emekli maaşı sorgulama ve hesaplama

Şifresiz emekli maaşı sorgulama ve hesaplama

11.04.2015 - 14:26 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemlerinizi internet üzerinden şifresiz olarak da kolayca yapabilirsiniz. Şifresiz emekli maaşı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve emekli maaşı sorgulama hakkında tüm detaylar bu haberimizde!

Şifresiz emekli maaşı sorgulama ve hesaplama

Sigorta sistemleri ülke vatandaşlarının daha yüksek refah seviyesine sahip olabilmesinin yanı sıra sosyal güvence sahibi olabilmeleri, haklarının korunabilmesi ve emeklilik hakkına sahip olabilmeleri amacı ile uygulanmakta olan sistemler olarak günümüz modern çağında tüm dünyada uygulanmaktadır. Her ülkenin kendi sistemi, yapısı ve gereksinimlerine göre şekillenmekte olan sigorta sistemleri Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yönetilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan 4A, 4B ve 4C sigorta sistemleri vatandaşların çalışmakta oldukları alana göre ortaya çıkan gereksinimlere yönelik olarak belirlenen ve değişiklikler içeren sistemlerdir.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Her vatandaş daha yüksek bir refah seviyesinde yaşlılık geçirebilmek için en yoğun şekilde yaşamının büyük bir kısmını çalışarak geçirmektedir. Vatandaşlar bağlı bulundukları sigorta kolu için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmekte olan emeklilik şartlarını tamamlamaları halinde emeklilik talebinde bulunarak, emekli olabilme imkanına sahip olabiliyor. Tüm sigortalı çalışma yaşantıları boyunca vatandaşlar emekliliklerinin ne zaman olacağı ve hangi şartlarda olacağı gibi konuları fazlası ile merak eder. Bu neden ile de günümüzde zaten gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanmakta olan devlet kurumlarının başında gelen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital platformda emekli maaşı sorgulama hizmetleri sunuluyor.

Haberin Devamı

Emekli vatandaşlar dijital platform üzerinde yer almakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasındaki online hizmetler menüsünden erişim sağlayabildikleri E-SGM online sorgulama ekranından emekli maaşı sorgulama işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. E-SGM ekranı üzerinden bu sorgulama işleminin yapılabilmesi için SGK tarafından belirlenen güvenlik bilgilerinin girilmesi kişisel ve sigorta bilgilerinin güvenliğinin sağlanabilmesi için gereklilik arz ediyor. Bu neden ile de emekli maaşı sorgulama işlemi için vatandaşlar E-SGM ekranında ‘T.C. kimlik numarası’, ‘il’, ‘doğum yılı’ ve ‘cilt numarası’ bilgilerini girerek ve ‘güvenlik kodu doğrulaması’ kısmından bilgileri sorgula butonuyla sorgulama yapılabiliyor.

Sistem içerisinde kategoriler arasından emekli maaşı sorgulama işlemi için ‘Emekli Aylık Bilgisi’ seçeneğinin alt kategorisinde emekli olunan sigorta koluna göre ‘Emekli Aylık Bilgisi 4A’, ‘Emekli Aylık Bilgisi 4B’ ve ‘Emekli Aylık Bilgisi 4C’ seçeneklerinden birisini tıklayarak tüm emeklilik bilgilerine de erişim sağlayabilme imkanı bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital ortamda sunulan bir diğer hizmet ise sigortalı vatandaşların emekliliklerinde ne kadar maaş alabileceklerini hesaplayabilmelerini sağlayan emekli maaşı hesaplama uygulamasıdır. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sayfasındaki online hizmetler menüsünden erişim sağlanabilen emekli maaşı hesaplama uygulaması üzerinden emekliliğinde ne kadar emekli maaşı alabileceği hesaplanabiliyor.

Haberin Devamı

Emekli maaşı hesaplama işlemi için bu ekranda ‘T.C. kimlik numarası’, ‘SSK sicil numarası’, ‘baba adı’, ‘nüfus il’ ve ‘doğum tarihi’ bilgilerinin girilmesi ile sorgula butonundan hesaplama yapılabiliyor. Böylelikle de emeklilik döneminde ne kadar emekli maaşı alınacağı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi sistemlerindeki bilgiler üzerinden otomatik yapılan hesaplama ile öğrenilebiliyor.