Gündem Sigara 6 saniyede 1 can aldı

Sigara 6 saniyede 1 can aldı

10.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliği ile program düzenlendi.

Sigara 6 saniyede 1 can aldı

Yeşilay Cemiyeti’nin Eminönü’deki merkezi Sepetçiler Kasrı’ndaki toplantıya, İl Tütün Kontrol Kurulu üyeleriyle, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çetin, tütünde sağlanan başarıya rağmen genç ve genç yetişkinlerde bağımlılığın hızla yayıldığını ifade etti.
Son 10 yılda dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan nargile tüketiminin de tütün kontrol çalışmalarının konusu olduğunu vurgulayan Çetin, nargileyle ilgili oluşmuş yanlış algı ve tutumları değiştirmek ve nargilenin de sigara gibi bağımlılık yapıcı ve öldürücü tütün ürünü olduğunu, nargile paylaşımının birçok bulaşıcı hastalığa yol açtığını söyledi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde Yeşilay’ın öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Taksim Tünel’den başlayıp Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen gruba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu da eşlik etti.
Yürüyüşe katılan televizyon programcısı İkbal Gürpınar da her 6 saniyede bir insanın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini anlatarak, sağlıklı bir nesil için yürüyüşe katıldığını aktardı.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği yetkilileri, Galatasaray Lisesi önünde stant kurarak tütünle mücadele hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

Haberin Devamı

Sigarayı azalttık

Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, insan sağlığını olumsuz etkileyen tütün ve tütün ürünlerini her 3 kişiden birinin kullandığının bildirildiğini belirterek, “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ile sigarayla mücadelede dünyada öncü ülkeler arasında Dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise 3’üncü yer almayı başarmış bulunmaktayız” dedi. Tamer yaptığı yazılı açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 yılındaki son değerlendirmesinde 2008 yılında yüzde 31.2 olan ülkemizdeki sigara içme oranı 2012 yılında yüzde 27.1’e gerilemiştir” ifadelerine yer verdi.
KAYSERİ DHA