Gündem Sığınmacılara doğum kontrolü desteği

Sığınmacılara doğum kontrolü desteği

15.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, Suriyeli sığınmacılar için doğum kontrol malzemesi ihalesine çıkacak. Prezervatif, spiral, doğum kontrol iğnesi alımı için yapılacak ihalenin finansmanı ise Avrupa Birliği fonlarıyla yapılacak...

Sığınmacılara doğum kontrolü desteği

Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan İngilizce ilana göre Türkiye, geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun sağlık durumunu iyileştirmek için Avrupa Birliği finansmanıyla sağlık malzemesi alacak. Üreme sağlığı malzemeleri temini için yapılacak ihaleyle, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından prezervatif, spiral, doğum kontrol iğnesi temin edilecek. Firmalardan doğum kontrol malzemelerinin tedariğinin yanı sıra muayene ve test, garanti hizmetide istenecek. İhaleye, Avrupa Birliği üyesi devletlerin yanı sıra AB yönetmeliklerince uygun görülen herhangi bir ülkeden de katılım sağlanabilecek. İstekliler sadece belli ürün grupları için başvuruda bulunabilecek. Prezervatif, spiral, doğum kontrol iğnesi ihaleleri sonucunda ayrı sözleşme imzalanacak.

Haberin Devamı

Garanti istenecek

Alınan malzemeler için “performans garantisi” istenecek, bazı kalemler için teminat da alınacak. Teklifler, ihale tarihinden itibaren 90 günlük bir süre için geçerli olacak. Malzemelerin teslimat, muayene ve testleri 180 gün içinde tamamlanacak. Şirketlerden, ekonomik ve mali kapasite verileri ile referans işler istenecek. İhalede verilecek teklifler, AB’nin belirleyeceği euro kuru üzerinden alınacak. İhale dosyası, Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden indirilebilecek. Başvuru tarihi için son tarih 18 Mart 2019. Dosyalar, İngilizce olarak teslim edilecek.

En büyük sağlık projesi

Doğum kontrol ihalesi SIHHAT projesi kapsamında düzenlecek. 2017’de başlatılan SIHHAT Projesi, 300 milyon euroluk bütçesiyle AB’nin Türkiye sağlık sektöründeki en büyük hibeyi sağlıyor. Hibe, sığınmacı krizinin yerel halk üzerinde oluşturduğu baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) çatısı altında yürütülen proje ile Türkiye’de geçici koruma statüsündeki Suriyelilere sunulan sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Avrupalı ve Suriyeli doktorları da içeren proje kapsamında Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde ruh sağlığı merkezi açmak gibi hedefler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Türkler de ihaleye AB malıyla girebilecek

Malzemeler için Türk şirketler de ihaleye girebilecek ancak ürünlerin AB malı olduğuna dair menşe şehadetnamesi istenecek. Bu kapsamda 20 bin kondom, 44 bin doğum kontrol iğnesi ve ucu açık bırakılan miktarda spiral alımı yapılacak.