Gündem SİHA nedir, özellikleri nelerdir? TSK envanterinde bulunan SİHA'lar ne kadar havada kalabiliyor?

SİHA nedir, özellikleri nelerdir? TSK envanterinde bulunan SİHA'lar ne kadar havada kalabiliyor?

02.03.2020 - 15:22 | Son Güncellenme:

Son yıllarda Savunma Sanayisinde yapılan yatırımlar birçok alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında TSK bünyesinde yer alan birçok yerli ve milli ürün rejim güçlerini etkisiz hale getirilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapılan açıklamada rejim hedeflerinin SİHA ve İHA'lar aracılığı ile vurulduğu açıklanmıştır. İlk silah kullanan insansız hava aracımız olan SİHA'lar rejim hedeflerini bombalamaya devam ediyor. İşte SİHA'ların merak edilen özellikleri...

SİHA nedir, özellikleri nelerdir TSK envanterinde bulunan SİHAlar ne kadar havada kalabiliyor

SİHA'lar konusunda vatandaşların araştırmaları sürüyor. Yeni nesil savaş teknolojilerinden birisi olan İnsansız Hava Araçları arasında yer alan SİHA'lar yerli ve milli olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Rejim hedeflerine yönelik sürdürülen operasyonlarda etkin rol alan SİHA'lar 25 saat havada kalabiliyor. İnsansız hava araçlarının en önemli özelliklerinden bir taneside uzaktan kumanda edilebilmesi ve belirlenen rota üzerinde kendiliğinden hareket edebilen İnsansız hava uçakları bulunabilmektedir. SİHA'ları görüntü alma ve komutar merkezine bilgi verme düşman hedeflerini etkisiz hale getirme gibi özellikleri bulunuyor. İşte SİHA'lar hakkında merak edilen özellikler...

Haberin Devamı

SİHA NEDİR?

-İlk silah kullanan insansız hava aracımızdır

-Gövde uzunluğu 6.6 metredir.

-Kanat açıklığı 12 metredir.

-Toplam kalkış ağırlığı 650 kg'dır.

-Faydalı yük ağırlığı 55 kg'dır.

- Azami hızı 135 knottur.

- Servis irtifası 27.000 feettir.

- Havada kalış süresi 25 saattir.

İnsansız hava aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı–dron diye okunur) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. 

İHA'lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Haberin Devamı

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA'lar birer "drone"dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA'lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA'lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.

İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementleri de yansıtması amacıyla kullanmıştır.