GündemSimitte ‘pekmez- şeker’ tartışması, mahkemelik oluyor

Simitte ‘pekmez- şeker’ tartışması, mahkemelik oluyor

27.07.2009 - 17:19 | Son Güncellenme:

.

Simitte ‘pekmez- şeker’ tartışması, mahkemelik oluyor

ANKARA simidi olarak da adlandırılan yanık simitte kızarık rengin yanık şeker kullanımından kaynaklandığı ve bunun da kanserojen etki yarattığını ileri süren Antalya Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Müdürü Mükremin Asil'in sözleri ortalığı karıştırdı.

Mükremin Asil'in iddialarını yalanlayan Ankara Simitçiler Odası Başkanı Niyazi Gülbek, esnafa zarar veren bu açıklamalar nedeniyle mahkemeye başvuracaklarını kaydetti. Mükremin Asil'in iddialarının tamamen kendi rantlarıyla ilgili bir olay olduğunu öne süren Niyazi Gülbek, şunları söyledi: “Antalya Halk Ekmek Fabrikası Müdürü, kendileri simit ürettiği için, bu sözleri bizim simitlerimize yönelik karalama kampanyası olarak söylüyor. Oda olarak mahkemeye gideceğiz. 220 üyemiz var ve sadece Ankara'yı katmıyor, İzmir, İstanbul'un simidini de beğenmiyor. Bu kadar insanın ekmeğiyle oynanmaz. Bu iddiaların astı astarı yok. Şeker kullanıyoruz ve baklavaya katılan şeker de, içtiğimiz çayın şekeri de aynı. Değişik bir şeker kullanmıyoruz ki. Şekeri eritiyoruz pekmez yerine kullanıyoruz. Yani baklavanın, üstüne helvanın üstüne yapıyoruz. Yakma diye birşey yok. Bu kadar insanın ekmeği ile oynamak doğru değil.” HALK EKMEK MÜDÜRÜ: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM Simide jenerikleşmiş isim olarak Ankara simidi denildiğini dile getiren Antalya Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Mükremin Asil ise bu tepki karşısında, şöyle konuştu: “Simit her diyarda herkesin sofrasına giren bir mamul. Netice itibariyle simit üretiminde el değmeden sağlıklı hijyenik koşullarda üretim yapan bir tesisiz. Biz simit üretiminde doğal pekmezi sulandırmak suretiyle kullanıyoruz. Ama bazı bir takım ruhsatsız simit fırınları, özellikle maliyeti düşürmek adı altında şekeri yakıyor. Kanserojen madde olan akrilamit oluşumunu, yanık şeker sağlar. Tatlı bir aroma verir. Simitte kızarıklık ve renk olarak da koyu bir renk verir.” Araştırılması durumunda akrilamit isimli maddenin karamelizasyonda şekerin yanmasıyla meydana gelen bir madde olduğunun görüldüğünü kaydeden Asil, “Bu da ağırlıklı olarak simitte kullanıldığı için tüketicilerimize biz sağlıklı olmadığından dolayı tavsiye etmiyoruz. Doğal pekmez ile yapılmış olan simidi tavsiye ediyoruz” dedi.

Mükremin Asil, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nden Yüksek Gıda Mühendisi Dr. Hülya Ölmez'in 9'ncu Gıda Kongresi'nde yaptığı açıklamada Akrilamit'i insanlık için muhtemel kanserojen madde olarak tanımladığını örnek verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler