Gündem ‘Sincar’da ikinci Kandil’e izin yok’

‘Sincar’da ikinci Kandil’e izin yok’

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Suriye’de YPG ile varlık gösteren PKK’nın Irak’ta YBŞ (Şengal Savunma Birlikleri) ile kamufle olmasına müsaade etmeyecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde bu konuda net tavır konuldu.

‘Sincar’da ikinci Kandil’e izin yok’

Edinilen bilgiye göre, Merkezi Irak Hükümeti’ne, “PKK’yı Sincar’da istemiyoruz. İkinci bir PKK kampına, ikinci bir Kandil’e izin vermeyiz. PKK’yı siz temizleyin, olmadı birlikte temizleyelim, olmadı biz temizleriz” mesajı verildi.

Haberin Devamı

Kaynaklar, Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak federal yönetiminin de Türkiye-Irak ilişkilerinin PKK varlığı nedeniyle kötüye gitmesinden memnun olmadığını kaydetti.

Başbakan’ın Irak ziyaretinin 2 yıldır yapılamayan üst düzey ziyaretlerin başlangıcı olduğunu aktaran kaynaklar, terörist tehditlere karşı ortak tedbirlere ilişkin Türkiye’nin müttefikleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Ayrıntılı anlatıldı

Irak ziyaretinde, Türkiye’nin Başika Kampı’nın orada bulunma nedenlerinin muhataplara ayrıntılı olarak anlatıldığını, Türkiye’nin resmi politikasının “Irak’ın toprak bütünlüğü, üniter yapısının korunması” olduğunun vurgulandığını söyleyen kaynaklar, bölgenin terör örgütlerinin temizlenmesinin ardından bu konuların dostane şekilde çözümleneceğine işaret etti.

Haberin Devamı

Irak ziyaretinde en çok üzerinde durulan konulardan biri Sincar’daki PKK varlığı oldu. Türkiye’nin Sincar’ın “ikinci Kandil” olmasına izin vermeyeceği net bir şekilde vurgulandı. Kaynaklar, Irak hükümeti ve kuzeydeki bölgesel yönetimle mutabakat bulunduğunu, Sincar’da PKK varlığına izin verilmeyeceğini bildirdi. Türkiye Irak hükümetine, “PKK’nın Sincar’dan çıkarılması konusunu siz çözün. Siz çözemezseniz birlikte çözelim. Birlikte çözemezsek biz çözeriz. Ama Sincar’da PKK varlığını istemiyoruz. Müsaade etmeyiz” dedi.

Sincar’daki PKK varlığı

Kaynaklar, Sincar’daki PKK varlığından dolayı Türkiye-Irak ilişkilerinin kötüye gitmesinden Irak hükümetinin de mutlu olmadığını vurgularken, “Bundan sonra bölgeden PKK öyle ya da böyle çıkarılacak” görüşünü iletti. Sincar’daki PKK varlığını gözlemek üzere giden heyetin çalışmalarına ilişkin olarak da Suriye’de YPG yapılanması nasılsa PKK’nın Sincar’da da YBŞ içerisinde kendini kamufle etmeye çalıştığına işaret eden kaynaklar, buna müsaade edilmeyeceğinin, gerekenin yapılacağının net olarak vurgulandığını bildirdiler.

Kaynaklar, Haşdi Şabi unsurlarının Irak Ordusu’nun bir parçası haline getirilmesi konusunda da bunun Türkiye’nin menfaatine olduğuna işaret ettiler. Türkiye’nin hangi grup olursa olsun bu grupların hükümete bağlı olmasını desteklediğini belirten yetkililer, “Bizim istediğimiz, orada hükümet dışında kontrolsüz yapılanmalar oluşmasın” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

DAEŞ’i bitirecek düzenleme

Türk askerinin mayınlar, patlayıcılar, intihar bombacıları, bomba yüklü araçlara karşı şehir savaşı verdiği El Bab’da, DAEŞ’e karşı büyük operasyon öncesi asker yeniden tanzim edildi. Şehir savaşlarında uzman özel eğitimli unsurlar bölgeye sevkedildi. Halen kış şartları, sisli hava koşulları ve çamurlu balçıklı alanlarda mücadelenin zorluğu nedeniyle ağır ilerlendiğini belirten kaynaklar, bölgede sivillerin bulunması nedeniyle de sürecin daha hassas yürütülmesi gerektiğine işaret ettiler. Son görevlendirmelerle bölgedeki askeri varlığın da kısmi oranda arttığı öğrenildi.

El Bab’da halen kış şartları, çamurlu balçıklı arazinin yanısıra yoğun sis altında mücadelenin zorluğu gibi nedenlerle temkinli bir ilerleyiş sürüyor. Ancak TSK, El Bab’da DAEŞ’i karşı operasyon planlarını yeniden revize etti. Bölge kaynaklarının, “çok yakında” dediği büyük operasyon öncesi hazırlıklar neredeyse tamamlandı. Beklenen ABD desteğinin ise hava harekatları kapsamında olacağı ifade ediliyor.