Gündem ‘Sinemaya gelmeye inatla devam edin’

‘Sinemaya gelmeye inatla devam edin’

17.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Film Festivali’nde önceki gece onur ödülleri de verildi. 6 Nisan’da yaşamını yitiren Ülkü Erakalın’ın ödülünü oğlu Murat Erakalın aldı. Törende konuşan Türker İnanoğlu ‘Yeniden doğsam aynı mesleği yaparım’ dedi

‘Sinemaya gelmeye inatla devam edin’

35. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve sunuculuğunu Cem Davran’ın üstlendiği bir törenle önceki gece sahiplerini buldu. ‘Toz Bezi’ ve ‘Kalandar Soğuğu’nun öne çıktığı ulusal yarışma ödüllerinin yanı sıra uluslararası yarışmada Şakir Eczacıbaşı anısına verilen En İyi Filmi, ‘A Monster With Thousand Heads’ kazandı. Ödülü Meksika yapımı filmin yönetmeni Rodrigo Pla aldı ve festivale teşekkür etti. Onur Ödülleri de aynı törende verildi.

‘Müze için çalışıyorum’
Jeyan Mahfi Ayral Tözüm’e Onur Ödülü’nü, seslendirdiği onlarca isimden biri olan Hülya Koçyiğit sundu. Tözüm konuşmasında “50 sene tiyatro yaptım, 60 sene dublaj yaptım. Bu alkışı çok sevdim. Benim 76. sanat yılım. Bu alkışınız benim için çok farklı çünkü bu yaşımda geldi,” dedi. Yapımcı Şerafettin Gür ise Onur Ödülü’nü Fatoş Güney’den aldı. Güney, “Gür, Yılmaz Güney’in en büyük dostlarından. Yılmaz Güney adına bir müze kurulması için çalışıyorum. Desteklerini bekliyorum” dedi. Gür ise konuşmasında “62 yıl olmuş. Talebe olarak Erman filme girdim, yapımcı oldum. Şeref Filmi kurdum. Ödülü vereceklerini duyunca 62 yıl gözümün önünden film şeridi gibi geçti. Ne güzel hayat yaşamışım ben” dedi.

‘Anneme götüreceğim’
Onur Ödülü’nü alan diğer isim Perran Kutman, “Yıldız Kenter’in kitabını okurken, onur ödülünü almış olması çok hoşuna gitti, duygulandım, gıpta ettim. 2-3 gün sonra İKSV’den telefon geldi. Yüreğimi öyle bir yollamışım ki bu kadar kısa zamanda ödülü aldım. En çok annem sevindi. 91 yaşındaki annem. Kimse oyuncu olmak istemezken beni tiyatro bölümüne yazdırdı. Bu ödülü anneme götüreceğim. 51 yıl sonra yaptığı fedakarlık sonucu onur ödülü kazanan evladıyla iftihar etsin” dedi.
Türker İnanoğlu’na 60. sanat yılı vesilesiyle sunulan özel plaketi festival direktörü Kerem Ayan verdi ve “Türker Bey’in önemli iki özelliği var. İstanbul Film Festivali’nin ne zaman ihtiyacı olsa arşivlerini açar. Bağımsız sinemaların gitgide azaldığı günlerde, 1999’dan beri kullandığımız Atlas Sineması’nı için ona teşekkür ediyoruz ve Atlas’ı o görkemiyle uzun yıllar kullanmak istiyoruz” dedi. İnanoğlu, “Yeşilçam’ın mensubu olarak mutluyum, yeniden doğsam aynı mesleği yaparım” dedi. Ayan ise konuşmasında, “Umutla film göstermeye devam ediyoruz, siz de inatla sinemaya gelmeye devam edin” dedi.

‘Babam şimdi bizi izliyor’
Suzan Avcı’ya ödülünü Murathan Mungan takdim etti. Suzan Avcı, “Ödülü sevgili Ülkü Erakalın’la beraber alacaktık. Çok konuştuk ama maalesef ona nasip olmadı. Ülkü’yle çalıştığım her filmi minnetle anıyorum,” diye konuştu.
6 Nisan’da hayatını kaybeden yönetmen Ülkü Erakalın’ın ödülünü oğlu Murat Erakalın’a Türkan Şoray takdim etti. Murat Erakalın, “Babam bu ödülü alacağını öğrendiğinde o kadar sevindi ve heyecanlandı ki... Hastanede en ağır günlerinde, doktorlara ‘Beni yetiştirin 15’inde ödül törenim var’ diyordu. Şimdi bizi izliyor” dedi.

KAZANANLAR
Ulusal Yarışma:


- En İyi Film: ‘Toz Bezi’
(Yön.: Ahu Öztürk)
- Jüri Özel Ödülü: ‘Rauf’ (Yön.: Barış Kaya, Soner Caner)
- En İyi Yönetmen: Mustafa Kara (‘Kalandar Soğuğu’)
- En İyi Senaryo: Ahu Öztürk (‘Toz Bezi’)
- En İyi Kadın Oyuncu: Asiye Dinçsoy (‘Toz Bezi’)
- En İyi Erkek Oyuncu: Haydar Şişman (‘Kalandar Soğuğu’)
- En İyi Görüntü Yönetimi: Cevahir Şahin, Kürşat Üresin (‘Kalandar Soğuğu’)
- En İyi Kurgu: Mustafa Kara, Umut Sakallıoğlu, Ali Aga (‘Kalandar Soğuğu’)
- En İyi Özgün Müzik:
Doğan Duru (‘Tarla’)
Uluslararası Yarışma:
- En İyi Film: ‘Bin Başlı Canavar’ (Yön.: Rodrido Pla)
- Jüri Özel Ödülü:
‘Bir Liderin Çocukluğu’
(Yön.: Brady Corbet)
Ulusal Kısa Film:
- En İyi Kısa Film: ‘Salı’ (Yön.: Ziya Demirel)
- Mansiyon Ödülü: ‘Cemil Şov’ (Yön.: Barış Sarhan)
Ulusal Belgesel:
- En İyi Belgesel: ‘Hazır Ol!’ (Yön.: Onur Bakır ve Panagiotis Charamis)
- Mansiyon Ödülü: ‘Ötekiler’ (Yön.: Ayşe Polat)
Seyfi Teoman En İyi
İlk Film Ödülü:
‘Çırak’ (Yön.: Emre Konuk)
AudentIa Ödülü:
‘Sihirli Dağ’ (Yön.: Anca Damian)
FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü:
- En İyi Film: ‘Akdeniz’ (Yön.: Jonas Carpignano)
- Mansiyon: ‘Yılanın Kucağında’ (Yön.: Ciro Guerra)