Gündem Sınır ötesinde ikinci merhaba!

Sınır ötesinde ikinci merhaba!

06.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’da karaciğer yetmezliği tedavisi gören ancak maddi durumu olmadığı için ameliyat edilemeyen Fidan’a İstanbul’da annesinin karaciğeri nakledildi. Aliyeva, ‘Yeni bir hayata başladım’ dedi.

Sınır ötesinde ikinci merhaba

Azerbaycan’da 5 yıldır karaciğer yetmezliği tedavisi gören 15 yaşındaki Azeri Fidan Aliyeva, Türkiye’de gerçekleştirilen organ nakliyle ikinci bir yaşama ‘merhaba’ dedi.
Ermenistan Karabağ Savaşı’nda yanında bomba patladığı için gazi olan Azerbaycanlı Ferhat Aliyeva ve Yegane Aliyeva çiftinin en büyük çocukları Fidan’ın dramı 2009’da karnındaki şişlik nedeniyle ailesi tarafından hastaneye götürüldüğünde başladı. 100 bin kişiden 2 ile 17 kişi arasında görünen karaciğer hastalığına yakalandığı belirlenen küçük kıza yapılan kontrollerde ‘Otoimmün hepatit’ teşhisi konuldu. Talihsiz kızın vücudundaki biyolojik savunma sisteminin, karaciğer hücrelerine saldırarak karaciğer üzerinde iltihaba yol açtığı ve müdahale edilmezse siroz seviyesine ulaşarak ölüme sebep olacağı belirlendi. Hastalık için doktorlar, genç kıza ilaç tedavisi uyguladı. Ancak 5 yıl süren ilaç tedavisine rağmen küçük kızın hastalığı ilerledi, bu sürede de eğitim hayatından geri kaldı.
Kampanya başlattılar
Okula gidemeyen genç kıza evine gelen öğretmenler eğitim vermeye başladı. Okul hayatı evde süren Aliyeva’nın şansı da evoe küçük kızın dramını görün öğretmenleri oldu. Maddi durumu kötü olan Fidan ve ailesi için bir şeyler yapmak isteyen öğretmenleri sosyal medya üzerinden bir yardım kampanyası başlattı.
Küçük kızın tedavisini ise Memorial Hastanesi Organ Nakli Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat ve ekibi gerçekleştirdi. Yapılan operasyonla Fidan’ın annesi Yegane Aliyeva’nın karaciğerinden bir parça kızına nakledildi. Başarılı bir operasyonla yeniden yaşama dönen Aliyeva, kendisine destek olan herkese teşekkür ederek, “Kampanyaya destek verenler ve Türk doktorlar sayesinde yeni bir hayata başladım. Onlar olmasaydı belki de 2015 yılını göremeyecektim” dedi.