Gündem ‘Sıska yağ’ için hayati bir uyarı!

‘Sıska yağ’ için hayati bir uyarı!

01.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fiziksel olarak zayıf görünen ama vücut yağı yüzdesi yüksek olan kişiler için “sıska yağ” terimi kullanılıyor. Uzmanlar “sıska yağ”ı sağlık açısından tehlikeli buluyor.

‘Sıska yağ’ için hayati bir uyarı

Kilonuz normalse ama vücudunuzda yüksek miktarda yağ varsa bu sorun yaratıyor. Çünkü sağlık için hem dış hem iç görünüş önemli! “Sıska yağ” zayıf görünen ama vücut yağı yüzdesi yüksek olanları tanımlamak için kullanılan bir terim. Düzenli bir spor salonuna giden bir kişinin deri altı yağı çok az olabilir (derinizin hemen altında bulunan, çimdiklenmesi kolay yağ). Ama çok fazla iç organ yağı varsa işte buna “sıska yağ” deniliyor. Organları saran bu “yağ tabakası” dışarıdan görülmediği için sorun yokmuş gibi algılanıyor. 

Haberin Devamı

Obezite riskleri 

ABD’deki High Point Üniversitesi’nde egzersiz fizyoloğu olan Doç. Dr. Colin Carriker, iç organlardaki yağın, gördüğünüz dış yağ tabakasından daha tehlikeli olduğu konusunda uyardı. Carriker, “Şeker, tuz ve karbonhidrat oranı yüksek, işlenmiş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanan iç organlardaki yağ birikmesi, obeziteyle aynı tür risklere yol açabilir. Ateroskleroza (damar sertliği) neden olabilir. Bu da kalp krizi ve felç riskini artırır” dedi.

Egzersiz yetmez, sağlıklı diyet şart

Her gün koşuyorsanız ama sık sık ve çok fazla fast food yiyorsanız, mutfağınız cips, kurabiye, kola doluysa sağlıklı yaşamıyorsunuz demektir. 

Uzmanlar, ne kadar spor yaparsanız yapın kötü beslenmenin etkilerinin tersine çevrilemeyeceğini söylüyor. 

Haberin Devamı

Kilo vermek istiyorsanız, tükettiğinizden daha fazla kalori yakmanız gerekir. 

Bu da düzenli olarak yüksek kalorili yiyecekler yemekle olmaz. 

Protein eklemek gerekiyor

Beslenme uzmanı Caroline Susie, yağlı yiyeceklerin ilk başta geçici bir enerji sağlayabileceğini, ancak uzun veya yüksek performanslı bir antrenmanı sürdürmek için yeterli olmayacağını açıkladı. 

Yağsız kas kütlesi oluşturmak için en iyi seçeneğin, tavuk ve somon gibi protein açısından zengin gıdaları diyete eklemek olduğu belirtildi. 

Uzmanlar protein, Omega-3 ve sağlıklı karbonhidratlarla dengeleyerek zaman zaman tatlı da yenilebileceğini belirtirken, “Kısıtlamak değil dengelemek önemli” dedi. 

Yazarlar