Gündem Sivilce neden olur?

Sivilce neden olur?

24.04.2018 - 14:28 | Son Güncellenme:

En çok karşılaşılan cilt hastalıklarından biri olan sivilce, ergenlik döneminden başlayarak genellikle 18 yaşına kadar devam etse de bu sorun 18 yaşından sonra da kendini gösterebiliyor. Tıp dilindeki adı akne vulgaris olan sivilce yağ bezlerinin aşırı yağ salgılamasıyla başlayarak baş, yüz, omuz, boyun, sırt gibi vücudumuzun çeşitli yerlerinde kendini gösterebilir. İnce kızarıklarla başlayan sivilce daha sonraki evresinde genellikle ucunda beyaz iltihap şeklini alır.

Sivilce neden olur

Peki, sivilce (akne vulgaris) nasıl oluşur?

Cildimizdeki yağ bezleri vücudumuzdan dışarıya açılan kanallar gibidir. Yağ bezleri cildi korumak için sebum denilen bir salgı salgılar. Salgılanan sebumlar kanalların tıkanmasıyla dışarı çıkamayarak sivilce oluşumuna neden olur. Tıkanan kanallardan dışarı atılamayan ölü hücreler burada birikerek bakterilerin üremesi ve çoğalmasına neden olarak ciltte kızarıklık, şişme, iltihaplanma gibi kendini gösterir.

Sivilce oluşumunu tetikleyen iç etkilere değinecek olursak öncelikle anne ve babadan gelen genlerle başlar ve hormonların etkisiyle de kendini gösterir. Böbrek üstü bezlerin salgıladığı androjen grubu hormonlar fazla salgılanabilir ya da cilt bu hormona hassas hâle geldiği için çabuk etkilenir. Ayrıca karaciğerin fazla yağlanması sonucu da oluşan etkilerde sivilce oluşumunu etkiler.

Dış etkenler olarak da güneş ışını, cilt temizliğinin yapılmaması, düzensiz ve yağlı beslenme, stres, aşırı endişe sivilce oluşumuna neden olur. Ayrıca oluşan sivilcelerin de patlatılması ve çıkan irinin vücuda yayılması sonucunda bakterilerin üreme hızının artması da sivilce oluşumunu tetikleyen ve hızlandıran etkenler arasındadır.

Sivilce oluşumunu yavaşlatmak ve oluşan sivilceyi kontrol altına almak için neler yapılır?

Genellikle ergenlik döneminde başlayan sivilce sorunu toplumun bir kısmını çok etkilemese de ne yazık ki diğer kısmını oldukça şiddetli bir şekilde etkilemektedir. Sosyal iletişimden tutun kendine güvene kadar birçok noktada olumsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öncelikle yapılması gereken kişisel temizliğimize özen göstermektedir. Çünkü yağ dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan bu sorun ile başa çıkmak için vücudun yağ dengesini düzenleyerek ve kapanan kanalları temizleyerek başa çıkmak mümkün. Günde en az 2-3 defa olmak şartıyla yüzümüzü tahriş etmeden cildimize en yakın ph a sahip temizlik ürünleriyle temizlemek gerekir. Aşırı stres ve kaygıdan kaçınılmalı rahat bir gün geçirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Oluşan sivilceleri patlatmayıp sabırlı bir şekilde sönmesini beklemelisiniz. Çünkü patlayan sivilceler sonraki evresinde ciltte göçüklere neden olarak ciltte kızarık çukurların oluşumuna neden oluyor.

Beslenme faktörüne değinecek olursak yağlı besinleri mümkün olduğunca azaltmamız gerekiyor. Özellikle patates kızartması, bol yağlı kırmızı ve beyaz etler, hatta bol şekerli tatlılara da biraz çeki düzen vermemiz gerekiyor. Kararlı bir şekilde devam edildiğinde sivilce oluşumunu yavaşlatabilir, oluşan sivilceyi de hızlı bir şekilde tedavi edebilir ve yayılmasını engelleyebilirsiniz.