Gündem SİYAD’da ‘Kış Uykusu’ zaferi

SİYAD’da ‘Kış Uykusu’ zaferi

12.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nin sahiplerini bulduğu gece Berkin Elvan’ın anılmasıyla başladı. En İyi Film seçilen Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Kış Uykusu’ törenden 6 ödül alarak ayrıldı.

SİYAD’da ‘Kış Uykusu’ zaferi

47. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri, dün gece Cemal Reşit Rey’de gerçekleşen bir törenle sahiplerini buldu. Özge Özberk’in sunduğu törende bu yılın ödüllerine Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiyeli filmi ‘Kış Uykusu’ damga vurdu. ‘Kış Uykusu’ geceden En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Melisa Sözen) ve En İyi Erkek Oyuncu’nun (Haluk Bilginer) da aralarında olduğu altı ödül kazandı. Nuri Bilge Ceylan, ödülünü alırken “Sinema üzerine çok fazla yazı yazılan bir sanat dalı. Fotoğrafçılık yaptığım günlerden hatırlıyorum çok büyük bir sessizlik vardı. Özellikle yazılar için sinema yazarlarına teşekkür etmek isterim. İster olumlu ister olumsuz olsun hepsinden çok şey öğreniyorum,” diye konuştu.
Açılış konuşmasını yapan SİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Melis Behlil, birinci ölüm yıldönümünde Berkin Elvan’ı andığı konuşmasında sansür ve ifade özgürlüğünden bahsederek derneğin sansürün her türüne karşı olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Yüzyılın en iyi filmi ‘Umut’

SİYAD, Türk sinemasının 100. yılı vesilesiyle üyelerin oylarıyla seçtiği ‘Yüzyılın 100 Filmi’nin ilk 10’unu açıkladı. İlk sırada yer alan Yılmaz Güney imzalı ‘Umut’u sırasıyla şu filmler takip etti: ‘Yol’, ‘Sevmek Zamanı’, ‘Anayurt Oteli’, ‘Vesikalı Yârim’, ‘Muhsin Bey’, ‘Sürü’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Masumiyet’ ve ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’. Bu 10 filmin ekiplerinden Cahit Berkay, Şerif Sezer, Nuri Bilge Ceylan, Arif Erkin, Melike Demirağ, İzzet Günay ve Yavuz Turgul’un aralarında olduğu isimler sahnede bir araya geldi.

ÖDÜL ALANLAR

l En İyi Film: ‘Kış Uykusu’
l En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan (‘Kış Uykusu’)
l En İyi Senaryo: Deniz Akçay (‘Köksüz’)
l En İyi Kadın Oyuncu: Melisa Sözen (‘Kış Uykusu’)
l En İyi Erkek Oyuncu: Haluk Bilginer (‘Kış Uykusu’)
l En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lale Başar (‘Köksüz’)
l En İyi Yard. Erkek Oyuncu: Ayberk Pekcan (‘Kış Uykusu’)
l En İyi Müzik: Kenan Doğulu (‘Unutursam Fısılda’)
l En İyi Görüntü Yönetimi: Gökhan Tiryaki (‘Kış Uykusu’)
l En İyi Kurgu: Yorgos Mavropsaridis (‘Sivas’)
l En İyi Sanat Yönetimi: Soydan Kuş (‘Unutursam Fısılda’)
l En İyi Belgesel: ‘Tepecik Hayal Okulu’ (Güliz Sağlam)
l En İyi Kısa Film: ‘Müjdeler Var Yurdumun Toprağına
Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına!’
(Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş)