Gündem Slovakya’nın yeşil cenneti Kösice

Slovakya’nın yeşil cenneti Kösice

05.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prag dışında Avrupa’nın kalbine gitmek, tarih ve doğal güzellikler görmek isteyenler için Kösice mükemmel bir destinasyon. THY farkıyla yazın kültür turları, trekking ve doğa sporları, kışın ise kayak yapmak çok hesaplı

Slovakya’nın  yeşil cenneti Kösice

Slovakya denince akla orta Avrupa ve Bratislava gelir, hatta başkent Bratislava’nın şanı, ülkenin adını bile sollamış durumda. Viyana’nın hemen dibinde hızlı ve etrafındaki kentlere nazaran ucuz gece hayatı ile biraz kötü şöhrete sahip haldedir Bratislava. Ancak 5 milyon nüfuslu ülkenin bir de diğer tarafı var. Yeşil doğanın bakir kalabildiği, tarihi zenginliklerin korunduğu ve sakin bir hayatın olduğu Kösice...

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları’nın (THY) davetlisi olarak gittiğimiz Kösice ülkenin ikinci büyük kenti. Dünya genelinde 300 destinasyona uçan THY 2016’da Kösice’yi Avrupa’daki 109’uncu sefer noktası yapmış. Şubat ayında kente bir THY ofisi açılmış. Pazartesi-salı-cuma-pazar olmak üzere haftada 4 sefer düzenleniyor. Uçuş saatleri günü kaçırmamak için ideal. Sabah 7.10’da kalkan uçak 8.10’da Kösice’ye varıyor.

Türkler seviliyor

Kösice çıkışlı uçuşlarda da yerel saat ile 9.00’da kalkan uçak ile 11.55’te İstanbul’da olunuyor. İstanbul-Kösice biletleri gidiş dönüş ortalama 750-800 TL arasında değişiyor. THY, Kösice kentine uçan en büyük havayolu. Bu yüzden birçok avantaj ve zorluğu da göğüslemiş durumdalar. Havalimanındaki bürokrasinin azalmasında önemli bir katkıları olmuş.

Haberin Devamı

240 bin nüfuslu Kösice, tarihi dokusunu çok iyi korumuş, sakin, romantik bir orta Avrupa kenti. Polonya’nın Krakov kentine otomobille 3 saat ve Macaristan’ın Budapeşte kentine 2 buçuk saat mesafede olması Türk turist kafilelerinin de ilgisini çekiyor. Geçen yıl 700 turist kafilesi Kösice’ye geldi veya civardaki kentlere gelerek Kösice üzerinden Türkiye’ye döndü.

Civar kentlerden herkes alışveriş yapmak için Kösice’ye geldiğinden kentte birçok alışveriş merkezi mevcut. Muhteşem

Slovakya’nın  yeşil cenneti Kösice
doğası ve tarihi mirası sayesinde yılda 100 bin turisti ağırlıyor. Kente ayrıca her yıl 100 kadar Türk Erasmus öğrencisi eğitim almak için geliyor.

Diğer Avrupa ülkeleri aksine Slovakya’da Türkler gerçekten seviliyor. Bunun de en büyük sebebi Slovakların deniz turizmi için birinci destinasyon olarak Türkiye’nin güney kıyılarını tercih etmesi. Özellikle çocuklu aileler her şey dahil sistemli otellerde konaklamayı tercih ediyor. AB güvenlik gerekçesiyle Türkiye’de tatili önermese de on binlerce Slovak charter uçak seferleriyle yine Antalya ve çevresinde tatile geliyor.

18 kültür mirası

Kent civarında otomobille 100 dakika içinde ulaşılabilecek tam 18 Unesco kültür mirası mevcut. Ayrıca bölgede kayak yapmak için 4 ayrı destinasyon bulunuyor. Bunlardan biri ise kente sadece 20 dakika uzaklıkta. Kayak merkezleri arasındaki en meşhur olanı ülkenin en yüksek dağı olan High Tatras. 2 bin 655 metre yükseklikteki High Tatras’ın etrafı Btary Smokovec, Spisska Sabota ve Poprad gibi turistik yerleşim birimleri ile çevrelenmiş durumda. Kasım-Nisan ayları arasında kayak yapma imkanı mevcut. High Tatras’ta 50’den fazla pist bulunuyor. Orta Avrupa’nın en ucuz kayak merkezinin de burada olduğunu belirtelim. Avusturya ve İsviçre’ye nazaran kayak merkezlerinde konaklama ve ski pass ücretleri oldukça hesaplı. Yılda 1 milyondan fazla turist Slovakya’nın en yüksek dağına kayak yapmak için akın ediyor. Bölgede ayrıca buz tırmanışı da yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Ülkenin en büyük kanyonu

Kösice bölgesi aynı zamanda devasa bir ulusal parkı da bünyesinde barındırıyor. Ülkenin en büyük kanyonuna da ev sahipliği yapan ‘Slovak Paradise’ (Slovak Cenneti) Ulusal Parkı, trekking, bisiklet, kaya ve buz tırmanışı, balıkçılık, kayak ve kano gibi birçok aktivitenin yapılabileceği bir yer. İçinde irili ufaklı otel ve pansiyonları da barındıran ulusal parkta bulunan Honrad Nehri’nde yazın kano yapabilir, kışın donan nehrin üzerinde ise kayabilirsiniz...

Haberin Devamı

Çorbayla doymak mümkün

Çorbaları gerçekten çok başarılı. Sadece çorba ile doymak bile mümkün. Hamur işini bizim gibi seviyorlar. Ekmekleri de çok başarılı. Koyun sütünden yapılan Bryndza isimli peyniri özellikle tavsiye ederim. Çok taze ve güçlü bir aromaya sahip olan bu peynirin ihtiva ettiği probiyotikler sayesinde vücuda çok büyük yararı olduğu belirtiliyor. Bu peynirden çeşitli yemeklerde faydalanılıyor. Hamurla yapılan Bryndzove Halushky yemeği hemen hemen her restoranın menüsünde mevcut. Diğer yemekleri de un, patates ve lahana üzerine kurulu.

Konaklamak 15-20 euro

Bölge kış aylarından ziyade yemyeşil doğası ve trekking olanaklarının aşırı genişliği sayesinde yaz turizmi için de çok önemli bir turistik merkez özelliği taşıyor. Bisiklet ve doğa yürüyüşleri için de High Tatras bölgesi revaçta.

High Tatras civarında otellerden çok pansiyon bulunuyor. Özellikle tarihi ve Spisska Sabota’daki eski stildeki pansiyonlar çok revaçta. Pansiyonlarda oda kahvaltı konaklama kişi başı fiyatı 15-20 euro’dan başlıyor. High Tatras bölgesinde yaklaşık 3 bin yatak mevcut. Ayrıca bölgede kaplıca da bulunuyor. Bir İngiliz işadamı tarafından Poprad’a inşa edilen Aquacity, 13 açık ve kapalı havuzu ve 350 su aktivitesi, spor, sauna, masaj ve güzellik hizmetleri ile devasa bir tesis. Konaklama ve restoran olanaklarına da sahip tesiste 4 kişilik bir aile 52 euro’ya gün boyu bu hizmetlerden faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

Slovakya’nın  yeşil cenneti Kösice

Spishka Kalesi

Unesco kültür mirası olan Spishka Kalesi, milattan önce 500’lü yıllarda inşa edilmiş. Bölgeye hakim bir tepenin üzerine kurulan kalenin en büyük özelliği hiçbir zaman fethedilememiş olması. Günümüze kadar satın alma ve miras yoluyla el değiştiren kalede dönemin mutfak malzemeleri ve işkence aletleri sergileniyor. İçinde küçük bir müzenin de bulunduğu kaleyi günde 3 bin kişi ziyaret ediyor.

Slovakya’nın  yeşil cenneti Kösice