Gündem 'Soğuk sıkım' yağlarla tatilde şifa!

'Soğuk sıkım' yağlarla tatilde şifa!

22.06.2014 - 10:30 | Son Güncellenme:

Kendilerini önümüzdeki günlerde beton ormanlardan denizlerin kıyılarına atmaya hazırlananlara aradıkları ‘şifa’, soğuk sıkım yağlardan geliyor!

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

Şu anda “Soğuk sıkım yağ da neymiş?” diyenler için şifaya uzanan “yağlı” yolculuk, bu yazı bittikten sonra en yakındaki eczane kadar uzak olacak…

Haberin Devamı

Tanrıçaların güzellik sırları, Kleopatra’nın mucize formülleri araştırıladursun, uzmanlar doğal güzelliğe ve sağlığa uzanan yolun, çoğunlukla 'anneanne formülleri'yle kesişmesini göz ardı etmediler.

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirilen yağlar, Türkiye’nin değerli bitki, meyve ve tohumlarının 'soğuk sıkım' yöntemiyle dünya standartlarında birer besin ve kozmetik destekleri haline geldi.

Aralarında aspir, ceviz, susam, çörek otu, kenevir, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, haşhaş ve nar çekirdeği yağı gibi mucize bitki ve meyvelerin olduğu liste epey uzun. Ancak rotasını tatil yerlerine çevirmiş olanların, yola çıkmadan önce çantalarına 'şifa'larını da almaları faydalı olabilir…

Haberin Devamı

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

3500 YILLIK MUCİZE; ASPİR YAĞI

Tohumları İspanyol kaşifler tarafından bir kıtadan diğerine taşınmış, papatyagiller familyasından bir şifa kaynağı aspir.

Neredeyse tarih öncesi zamanlardan beri, Çin, Japonya, Hindistan, Mısır ve İran'da tarımı yapılmış. İnsan vücudunda kendiliğinden üretilemediği için dışarıdan almamız gereken bir yağ asidi olan linoleic asit açısından çok zengin olan aspir yağı, tatil öncesi zayıflama programlarına hem harici hem dahili kullanımla eklenebilir.

Egzersizlere ek olarak aspir yağıyla yapılan masajlar, linoleic asidin büyük yağ kütlelerini küçük parçalara ayırarak yağ oranını azaltması açısından, özellikle bölgesel zayıflama ve selülit tedavisinde büyük fayda sağlayabiliyor.

Yine soğuk sıkım yöntemle damıtılarak hazırlanmış aspir yağı kapsülleri, öncelikli olarak kilo kontrolünü sağlamak, metabolizmayı hızlandırmak, kas kitlesini arttırmaya yardımcı olmak için dahili yolla yaygın olarak kullanılıyor.

Uzmanlar aspir yağının antioksidan etkisine, B1, B2 ve B12 vitaminleri başta olmak üzere çeşitli vitaminler tarafından zenginliğine ve damar sertliğini önlemeye yardımcı etkisine de dikkat çekiyor…

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

SAÇININ “KIYMETİNİ BİLENLERE” ISIRGAN TOHUMU YAĞI

Hem kadınların hem erkeklerin ortak sorunlarının başında sayabileceğimiz saç dökülmesi, yağlanma ve kepeğin çaresi, “vahşi” doğanın ta kendisinde.

Haberin Devamı

Avrupa’da Jugendöl 'gençlik yağı' diye anılan ve zor elde edilebilen bir yağ olan soğuk sıkım ısırgan tohumu yağı, içeriğindeki AHA (Alfa Hidroksi Asit) sayesinde cildin mezoderm tabakasında yer alan hücrelerde oksidasyonu engeller ve yeniler, bağ dokusunu güçlendirir. Saç derisine masajla uygulanabilen ısırgan tohumu yağı, salatalara da eklenebilen bir enerji kaynağı.

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

ALERJİLERE, EGZAMA VE SEDEFE ÇÖREK OTU YAĞI

Eski Mısırlılardan Antik Yunan uygarlığına dek pek çok kültürde sağlık için kullanımından bahsedilen çörek otu tohumu, tarihte en çok kullanılan ve değer verilen tohumlardan biri. Günümüzde de üzerine yapılmış çok sayıda klinik çalışma bulunan çörek otu yağı, soğuk pres yöntemi ile elde edilen sabit bir yağ.

Uzmanlar, çörek otu yağının düzenli dahili kullanımda; özellikle üst solunum yollarında semptom gösteren alerji türlerinin alerji ataklarında oldukça seyrelme görüldüğünü belirtiyor.

Bağışıklık sistemini destekleyicietkisi nedeniyle özellikle mevsim geçişlerinde vücut direncini artırmaya yardımcı olarak kullanılıyor. Solunum üzerine olan yangıyı önleyici anti-inflamatuar özelliği ile alerjilere karşı yardımcı olan soğuk sıkım çörek otu yağının, sindirim rahatlatıcı etkisi de var.

Haberin Devamı

Egzamave sedeften muzdarip olanların da dertlerine; soğuk sıkım çörekotu yağı, harici kullanımla derman olabilir!

Uzmanlar ayrıca; tatilde alkol tüketimi, güneşe maruziyet, kozmetik reaksiyonu gibi faktörlerin artmasından kaynaklanan alerjileri engellemek için bağışıklık sistemini tatilden önce kuvvetlendirmenin, huzurlu ve sağlıklı bir tatil için büyük bir adım olabileceği görüşünde.

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

SUSAM YAĞI PLAJ ÇANTASINA!

Yaz mevsiminin kuşkusuz en korkutucu yanlarından biri güneş yanıkları ve güneş lekeleri. Cildine gerçekten ne sürdüğünden emin olmak isteyenler için; ceviz ve susam yağları ile hem sağlıklı bronzlaşmak hem de güneş lekelerini önlemek mümkün!

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen susam ve ceviz yağlarının güneş lekelerine karşı cildinizi korumaya da destek olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Zeybek, susam yağının 35 faktöre kadar güneş koruyucu özelliği olduğunun altını çiziyor. Doğal yöntemlerle bronzlaşma sağlayan susam yağının, ceviz yağıyla birlikte cilt lekelenmelerine karşı haricen destek olduğunu belirten Dr. Zeybek’in 'güneş reçetesi'ne göre;

Güneş lekelenmeleri için 3 birim susam yağı ile karıştırılan1 birim ceviz yağı, sabah ve öğleden sonra güneşe çıkmadan 30 dk. önce ince bir tabaka halinde sürülebilir

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

YÜRÜYÜN, ARDINIZDA HİNDİSTAN CEVİZİ KOKUSU KALSIN

Tropik adaların günbatımında ılık ılık esen rüzgarları, bu tatil hindistancevizi mucizesini odanıza taşıyabilir. Gün boyu tuzlu su, kum, güneş gibi etkenlere maruz kalan cildinize ihtiyacı olan sevgi ve şifayı hindistancevizi yağında bulabilirsiniz.

Güneş sonrası tüm cildinize uygulayabileceğiniz bu yağ sayesinde, tüm gece ardınızda muhteşem bir koku bırakabilirsiniz. Yetiştiği tropik topraklarda doğal parfüm olarak da kullanılan hindistancevizi, kozmetik sektörünün uzun yıllardır yüzlerce üründe faydalandığı bir meyve.

Uzmanlar, özellikle soğuk sıkım hindistancevizi yağının ağrı kesici özelliği sayesinde güneş sonrası ciltte oluşabilen yangı ve acıyı azaltmadaki etkisine de dikkat çekiyor. Ayrıca yangıya karşı da etkili olduğundan romatizmal ağrılarda ve kas, eklem sorunlarında haricen kullanılabilir.

Yıpranmış saçuçlarına uygulandığında daha ilk seferde yumuşak ve parlak bir görünüm kazandıran hindistancevizi yağının aynı zamanda aromaterapik masajlar için ideal bir yağ olduğunu da unutmamak gerek!

TATİL ENERJİSİ RÜŞEYM YAĞINDAN

Tatilde sabahlara dek bitmeyen danslarla dolu geceleriniz çoğunluktaysa, ihtiyacınız olan enerji rüşeym yağında gizli.

Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, filizlenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırır. 'Yaşam enerjisi'yle dolu bu mucizenin yağı ise, en zor elde edilen yağlardan biri. Solventsiz, tamamen doğal, soğuk sıkım yöntemiyle, bir ton buğdaydan ancak bir kilo rüşeym yağı elde edilebiliyor!

Doğal enerji kaynağıolarak adlandırılabilen rüşeym yağı, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bakımından zengin. Yapısında A ve D ve E vitaminlerini doğal olarak bulundurması sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirmeyeve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Yumuşak kapsül ve sıvı formda tüketilebilen doğal sıkım rüşeym yağı; yüksek enerji gereksinimi olan sporcular ya da yoğun tempoda çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına da dahil edilebilir.

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

UZUN TATİL GECELERİ SONRASI; NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Sabaha uzanan tatil gecelerinin vücudunuzdan alıp götürdüklerini yerine koymak ve toksinlerden arınmak için size gereken mucize, nar çekirdeği yağında.

Kutsal kitaplarda adına sıkça rastlanan narın, bir çok kültürde önemli yeri var. Çeşitli toplumlar tarafından şifa kaynağı olarak görülmüş bu meyveye, duvar resimleri, gravürler ve süslemelerde de sıkça karşılaşıyoruz. Bazı kaynaklar Adem ve Havva’yı cennetten kovduran meyvenin nar olduğunu söylediğinden, Hıristiyan inancına ait ibadethanelerde nar süslemelerine rastlıyoruz.

Peki bu meyvenin mucizesi nedir?” diye merak edenler için cevabı Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek veriyor;

Nar çekirdeği yağında, nar çekirdeğine özel konjuge linolenik asit türevi olan punisik asit (Omega 5) bulunur. Çok güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bu yağ asidi, son yılların en çok ilgi çeken besin maddelerinden biridir. Punisik asitin bağışıklık sistemini uyararak vücut direncini artırmaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Günümüzdeki kullanım alanlarının başında, kilo kontrolü, kolesterol dengesi, anti-inflamatuvar özellikler, kan şekerini dengeleme, cilt sağlığı, antioksidan – antiaging, tümör oluşumuna karşı koruma ve bağışıklık sistemini desteklemeyi sayabiliriz. Güçlü antioksidan etkiye sahip olan nar çekirdeği yağı, kalp sağlığını korumaya yardımcı olurken, özellikle kadınlar tarafından bahar aylarında haricen emilim hızlı olması nedeniyle de cildi yenileme ve canlandırma amacıyla tercih ediliyor.

Sabah kahvaltıdan sonra günlük beslenmeye takviye olarak kullanılabilen nar çekirdeği yağını, aynı zamanda aromaterapik bir yağ olması sebebiyle masajlarda; ayrıca da makyajınızı temizlemek ya da cildinizi nemlendirmek ve kırışıklığa karşı kullanabilirsiniz.

Soğuk sıkım yağlarla tatilde şifa

GÖZALTI MORLUKLARINA ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Uykusuz tatil gecelerinden sonra yorgun gözler mi? Hayır.

İçeriğindeki Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri sayesinde damarların iç çeperini koruyarak dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişinin sağlanmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği, gözaltı morlukları için kozmetik dünyasının bir çok üründe faydalandığı bir yağ.

Düzensiz ya da yetersiz uykudan ve yorgunluktan kaynaklı gözaltı morluklarının giderilmesinde, soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağı büyük fayda sağlayabilir.

En inatçı göz makyajını dahi, bir pamuk yardımıyla uygulandığında göz çevresini hiç yıpratmadan temizlediğini gördüğünüzde, siz de gözlerinize inanamayacaksınız.

PEKİ NEDİR BU 'SOĞUK SIKIM'?

Doğal ya da organik diye aldığımız ürünlerin, nasıl işlemlerden geçirilerek hazırlandığı, paketlendiği ve muhafaza edildiği, en dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.

Özellikle yağların kalitesinde, endüstriyel üretim esnasında besin değerini, içerik ve özelliklerini etkileyecek herhangi bir fiziksel ya da kimyasal işleme maruz kalıp kalmadığı, gözetilmesi gereken bir özellik.

Isıl işlem olmaksızınsadece mekanik yöntemle elde edilen soğuk sıkım yağlar, katkı maddesi ve koruyucu madde içermez. İçeriğinde yüksek miktarda çoklu doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Doymamış yağ asitleri kan yapımını destekler, kalp - damar sistemini koruyarak, kan dolaşımını olumlu etkiler. Bitkisel sıvı yağlar vücutta birikmeyen fitosterolleri içerir. Bu maddeler de, bağırsaktaki kolesterol emilimini %15 kadar azaltıp, özellikle düşük yoğunluklu kolesterolün (kötü kolesterol) düşmesini sağlayabilir.

Türkiye’de soğuk sıkım yağ konusunda öne çıkan çok fazla isim yok. Listenin başında, dünyanın önde gelen bitkisel sıvı yağ üreticilerinden Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk besin desteği markası olarak üretilen Zade Vital® geliyor.

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama MerkeziARGEFAR işbirliğiyle geliştirilen Zade Vital® serisinin, 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildiği belirtiliyor.

Soğuk sıkımyağların, güneş ışınlarından koruyucu koyu renk cam şişelerde ve uygun şartlarda muhafaza edilmesi ayrı bir husus. Yağların bulunduğu ortam sıcaklığı dahi önem arz ettiğinden, özellikle eczaneden alınması tavsiye ediliyor.