GündemSol cuntayı ihbar edip darbeyi önledi

Sol cuntayı ihbar edip darbeyi önledi

15.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT mensubu, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mahir Kaynak önceki akşam rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Kaynak 1971'de 'sol cunta'yı ihbar eden kişi olarak tanınıyor.

Sol cuntayı ihbar edip darbeyi önledi

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu, iktisatçı ve yazar Prof. Dr. Mahir Kaynak (81), önceki gece evinde rahatsızlanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Türkiye, Mahir Kaynak ismini 9 Mart 1971'de planlanan sol cuntayı ihbar ederek akamete uğratan kişi olarak tanıdı.
Alınan bilgiye göre, geçen yıl kısmi felç geçiren Mahir Kaynak, önceki gece evinde rahatsızlanmasının ardından askeri hastaneye kaldırıldı. Ancak Kaynak, yapılan tüm müdahalelere rağmen dün sabah saatlerinde vefat etti. Kaynak'ın cenazesi, yarın Ataşehir Mimar Sinan Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Aslen Gaziantepli olan Kaynak, 1948'de Kuleli Askeri Lisesi'ne girdi. 1953'te Harp Okulu'nu bitiren Kaynak, 1967'de TSK'dan ayrılarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde asistanlık yapmaya başladı. Türkiye'nin sağ-sol arasında yalpaladığı tarihlerde MİT'çi olmaya karar veren Kaynak, Türk Devrim Ocakları'nın genel merkezinde kendisini 'devrimci' olarak tanıtmayı başardı.
Kod adı:?Fakülteli
Öyle ki devrimci cuntanın lideri Cemal Madanoğlu'nun yeğeni olan Hıfzı Kaçar'ın gözüne girip "Sizi 1,5 yıldır izliyoruz. Devrimci bir grubumuz var. Bizimle çalışır mısınız?" teklifini kabul ettiğinde, birkaç kişi dışında hiç kimse Kaynak'ın MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun adamı olduğunu bilmiyordu. MİT'teki kod adı "Fakülteli" olan Kaynak, Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun liderliğinde gerçekleştirilmek istenen devrimci cunta toplantılarına katılıp, bunları gizlice raporlar halinde MİT Müsteşarı Fuat Doğu'ya ulaştırıyordu. Kaynak'a cuntayı izleme görevi de bizzat dönemin MİT Müsteşarı Fuat Doğu tarafından verilmişti.
Kaynak, kısa sürede Madanoğlu'nun da güvendiği kişilerden olurken, 12 Mart muhtarısından 3 gün önce; Madanoğlu'nun liderliğinde gerçekleştirilmek istenen cuntayı ihbar eden kişi oldu. Kaynak'ın verdiği istihbaratla dönemin Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç ve 1. Ordu Komutanı Faik Türün tarafından 9 Mart girişimi akamete uğratılırken, darbe girişiminin sorumluları re'sen emekliye sevk edildi. Kaynak'ın ajanlığı Türkiye'nin bir anlamda yönünü de belirlemişti.
Deşifre oldu
Ancak yaşananların ardından Mahir Kaynak'ın MİT elemanı olduğu 9 Mart girişiminden bir ay sonra, Nisan 1972'de deşifre oldu. Kaynak, deşifre olmasına karşın uzun yıllar MİT'te çalıştı ve daire başkanlığına kadar yükseldi. 1980'de MİT'ten emekli olan Kaynak, 1989'da İktisat profesörü olurken; 1993 yılında Gazi Üniversitesi'nden emekliye ayrıldı. Mahir Kaynak'ın, İktisat Fakültesi'nden tanıştığı Şükran Kaynak'la yaptığı evlilikten iki kız ve bir oğlu oldu.

Haberin Devamı

Gündeş: ‘Mahir'i MİT'e alan kişi Demirel'di’

Bugünlerde sağlık sorunlarıyla uğraşan 89 yaşındaki emekli MİT mensubu Nuri Gündeş ise yaşamını yitiren Kaynak için Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Mahir Kaynak bir dönem benim yanımda da çalıştı. 9 Mart girişimini ihbar eden kişiydi. Mahir'i MİT'e alan kişi Demirel'di" ifadelerini kullandı.