Gündem Sol partiler için umut oldu

Sol partiler için umut oldu

27.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP ve HDP temsilcileri, Yunanistan’da Aleksis Tsipras’ın seçim zaferinin, Haziran 2015’e etkisi olacağına ve Tsipras’ın “umut” vaadinin seçimin kazanılmasında etkin olduğuna inanıyor.

Sol partiler için umut oldu

Türkiye’de solun farklı renkleri, Milliyet’i SYRİZA’nın seçim zaferini şöyle yorumladı:
- Veli Ağbaba (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Tüm dünyada, vahşi kapitalizm koşullarına karşı yükselen bir sol dalga var. Türkiye’ye de etkisi olacak. Üretime dayalı olmayan rant ekonomisi çökmüş, Gezi ruhu kazanmıştır.
- Faruk Loğoğlu (CHP Adana Milletvekili): Anamuhalefet partisi CHP olarak özellikle bundan gereken dersleri çıkarmamız lazım. Bunu nasıl doğru değerlendirebiliriz, ona bakmamız lazım. Bundan HDP de yararlanacaktır, bu yönde benzetmeler var.
- Umut Oran (CHP İstanbul Milletvekili): ‘Sol bitti’ artık ‘milliyetçilik yükselişte’ diyenlerin de yanıldığını, en azından bu durumun her ülkede geçerli olmadığını görmüş olduk. İnsanlara korkuyu anlatmak değil umut vermek gerekiyor. Bu seçim bize gösteriyor ki gelecek gençliktedir.
İttifak kurulmalı
- İrfan İnanç Yıldız (CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı): SYRİZA, Türkiye’deki Haziran isyanının da felsefesini taşıyan bir siyasi oluşumdur. SYRİZA’nın, Türkiye’deki muadillerini aramaktan çok açıkladığı programa bakmanın anlamlı olduğunu düşünmekteyiz. Bunun ötesinde ihtiyaç doğrultusunda Türkiye’de de gerçek bir ‘sol’ ittifak kurabilmek.
- Demir Çelik (HDP Muş Milletvekili): Darısı, 2015 Haziran ayı seçimlerinde HDP üzerinde olsun. Neoliberalizmin dünyada ve Avrupa’daki sağlığa, eğitime, sosyal yaşama yaklaşım politikaları iflas etti. Çözümü getiremeyenin artık iktidarı hak etmediği gerçeğine binaen halklar çözüm iradesini geliştirecek, dönüştürecek yeni partilere ihtiyaç duyuyor. Tarihin birikmiş siyasal, sosyal, demokratik sorunlarının çözümü tam da Syriza’ya paralel düzeyde Türkiye’de HDP’dir. Barış içinde yaşamamızın tek güvencesidir. AKP bu manada iflas etmiştir.
- Sungur Savran (Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı): HDP için SYRİZA benzetmesi yapanlar var. HDP’nin karakteri SYRİZA gibi ülkenin işçi, emekçi, yoksullarından kaynaklanan bir dinamik değil, ezilen halkın dinamiğinin sonuçlarıdır. HDP ve Birleşik Haziran Hareketi ve diğer sosyalistler birleşirse, Türkiye’de haziran seçiminde bir büyük rüzgâr esebilir ve yüzde 10’u rahatlıkla aşabilir.
- Alper Taş (ÖDP Eş Genel Başkanı): Yunanistan’daki seçim sonuçlarının Avrupa çapında etkisi olacak. Umutluyuz ama her şey toz pembe değil. Komşudaki rüzgârın Türkiye sınırları içinde de etkisi olması mümkün. Ancak bu süreci biz 2001 yılında kaçırdık. Büyük bir ekonomik krize girildi ve bu krizden AKP çıkartıldı. SYRİZA’yı büyüten dinamik, ekonomik kriz. Yunanistan’da insanlar sınıfsal temelde saflaşıyor. Türkiye’de ise siyasi dinamikler kimlik, kültür ve inanç merkezli yürüyor. Bu farkı görmek lazım.
- Ufuk Uras: Gerek Avrupa gerekse Türkiye’de zincirleme etki yaratacak, olumlu bir sonuç. Yeni pencereler açılabileceğini düşünüyorum. SYRİZA’nın başarısının başta HDP olmak üzere Türkiye’de hızlandırıcı bir etki yaratacağına eminim.